Energie besparen: het nieuwe koken

Koken is een energie-intensief maar onmisbaar proces in elke horecaonderneming. Toch zijn er manieren

1. Kook op inductie

Onze culinair adviseur Jeroen Plugge raadt iedereen aan om over te stappen op inductie. “Het is de zuinigste manier van koken.” Een inductieplaat gebruikt de energie zeer efficiënt en genereert zelf geen warmte. Voor chefkok Bastiaan van De Groene Afslag was koken op inductie even wennen maar na een paar weken wilde hij niet meer anders.

2. Kook verstandig

Door slim te koken, kunt u veel energie besparen. Koken met de deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Daarnaast is het niet nodig om groenten helemaal onder water te zetten tijdens het koken. Als u minder water gebruikt, zal dit sneller koken waardoor er dus minder energie nodig is. Bovendien blijven er ook nog eens meer vitamines behouden.

3. Energiezuinige bereidingen

Bij restaurant Graansilo in Groningen houden ze zich veel bezig met energiezuinige bereidingen. Ze zijn volledig van het gas af en maken gebruik van omgevingswarmte. Daarnaast werkt de keuken veel met bereidingen zonder stroom zoals garen en fermenteren. “Bij ceviche gaar je het product in zuur, daar komt geen brandstof aan te pas,” aldus horecamanager Bram. Lees het hele interview met Bram Stob van Graansilo Groningen in het energie magazine.

4. Bespaar in de mise-en-place

Een simpele tip die iedereen direct kan toepassen is: koop producten slim in en maak minder zelf. Zo houdt u tijd over en kunt u later beginnen. Dat betekent dus ook uw keukenapparatuur later opstarten wat een hoop energie kan besparen. Culinair adviseur Jeroen Plugge: “Als ambassadeur van Jordy’s Keuken kan ik onze voorbereide mise-en-place producten van harte aanraden. Zo bespaart u kosten én energie want je hoeft de gerechten niet from scratch te maken.”

5. Frituren met infrarood

Bij FrieteRia / BrasseRiain Dronten frituren ze sinds kort met infrarood. Volgens eigenaar Tom biedt dat alleen maar voordelen. Het vet is sneller op temperatuur en blijft langer goed. Daarnaast is het een stuk zuiniger. Het bespaart maar liefst 35% aan energiekosten (ten opzichte van gas).

Wilt u meer weten over het besparen van energie in uw horeca onderneming? Op deze pagina vindt u allerlei interessante informatie zoals een webinar en een energiescan voor uw zaak.