di 27 aug 2024

Alles over de wijnstreek Valencia


Wist je dat een derde van alle Spaanse wijn wordt geproduceerd in de buurt van Valencia? De wijnstreek Valencia, die zich uitstrekt over de provincies Castellón, Valencia en Alicante, herbergt een schat aan wijngaarden. Met drie beschermde oorsprongsbenamingen – Alicante, Utiel-Requena en Valencia – is er voor iedere wijnliefhebber wel iets bijzonders te ontdekken.

Van de drie regio’s van Valencia ligt Utiel-Requena het meest landinwaarts van Valencia. De regio ligt op 800 meter boven de zeespiegel, wat zorgt voor de beste condities voor de wijnbouw. Daniel Murcia Juan, Export Area Manager Vicente Gandia vertelt je graag meer over de wijnstreek Valencia:

De veelzijdigheid van Valenciaanse wijnen

Wat deze regio zo bijzonder maakt, is het klimaat en de invloed daarvan op de druiven. In de warmere gebieden rijpen de druiven snel, wat resulteert in volle, zoete wijnen. In de hoger gelegen delen van de regio rijpen de druiven langzamer, waardoor de wijnen frisser en soepeler zijn. Door het perfecte klimaat, grond en karakters van de omgeving kunnen veel verschillende druifsoorten hier geteeld worden. Een van de meest opmerkelijke druiven uit de regio is de Bobal, een inheemse variëteit die oorspronkelijk uit Valencia komt.

De trots van Utiel-Requena: de Bobal-druif

Deze donkere druif is goed bestand tegen de felle zon en groeit snel, wat resulteert in complexe en stevige wijnen. De Bobal-wijnen worden gekenmerkt door de hoge zuurtegraad en laag alcoholpercentage (hooguit 13%).