di 27 aug 2024

Alles over finca Hoya de Cadenas


Op slechts 80 km van de bruisende stad Valencia ligt het betoverende landgoed Hoya de Cadenas. Deze wijnmakerij, opgericht in 1885, wordt inmiddels gerund door de vierde generatie van de familie Gandía, die met trots vasthoudt aan hun kernwaarden: bijdragen aan het welzijn van de samenleving door in te zetten op kwaliteit en innovatie, zonder de tradities van het wijnmaken te vergeten. Daniel Murcia Juan, Export Area Manager Vicente Gandia vertelt je graag meer over dit prestigieuze landgoed in onderstaande video en blog.

Vicente Gandía: een familiebedrijf met historie

Al vier generaties lang staat Vicente Gandía onder de leiding van dezelfde familie. Het wijnhuis werd niet voor niets in zowel 2018 als 2022 verkozen tot ‘Europees Wijnhuis van het Jaar’. Volgens Area Export Manager Daniel Murcia speelt het unieke terroir een grote rol in dit succes. Gelegen in het achterland van Valencia, op ongeveer tachtig kilometer van de kust, vind je het wijngoed ‘Hoya de Cadenas’ met maar liefst driehonderd hectare aan wijngaarden. “Onze wijngaarden profiteren van zowel de zeebries als het warme landklimaat,” vertelt Daniel. “De invloed van de zee zorgt voor frisse wijnen, terwijl de zomerse hitte zorgt voor fruitige aroma’s. Het is die perfecte balans die onze wijnen zo bijzonder maakt.”

Microklimaat: de natuurlijke beschermer

Een ander groot voordeel van Hoya de Cadenas is de ligging aan de voet van de Sierra de la Bicuerca. “Het woord ‘Hoya’ betekent ‘vallei’ in het Spaans,” legt Daniel uit. “De bergen beschermen onze wijngaarden tegen slecht weer, zoals hagelstormen. Hierdoor ontstaat er een gunstig microklimaat dat de druiven ten goede komt. De bodem, een mix van klei en leisteen, is rijk aan mineralen en dat proef je terug in de wijnen. Het geeft ze een rijke, levendige smaak. Deze omstandigheden zijn ideaal voor verschillende druivensoorten, van Verdejo en Tempranillo tot Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De nabijheid van de zee voegt nog een extra dimensie toe. Zo is onze Chardonnay bijvoorbeeld frisser dan een Chardonnay uit Frankrijk of Chili, met een mooie zuurbalans en tonen van citrus, rijpe appel en tropisch fruit.”

Wijnen voor elk budget

Bij Hoya de Cadenas werkt een team van zes wijnmakers aan wijnen die passen binnen elk budget, allemaal gemaakt onder dezelfde uitstekende omstandigheden. “Onze premium wijnen staan bekend om hun rijpe, evenwichtige karakter,” vertelt Daniel. “Maar aan de andere kant van dezelfde vallei maken we ook jonge, lichte tafelwijnen. Het terroir biedt voor iedere wijnliefhebber iets passends. Elke wijn vertelt zijn eigen verhaal, gevormd door de natuur en de gewassen in de wijngaarden.”

Meer vraag naar fruitig

De biologische Cava Brut van Hoya de Cadenas is een perfecte balans tussen fruitige aroma’s, citrus, een vleugje bloemen en een verfijnde bubbel. “Heerlijk bij gerookte vis of vlees, sushi en zeevruchten,” zegt Daniel enthousiast. “Maar ook uitstekend als aperitief.” Ook qua witte wijn is de Verdejo een favoriet onder wijnliefhebbers. “Deze wijn is fris, fruitig en zacht, met een verfrissend zuurtje. Ideaal bij tapas, salades, of gewoon om zo van te genieten,” voegt hij toe. De rode wijnen, zoals de Tempranillo en Cabernet Sauvignon, zijn eveneens erg populair. “We zien steeds meer vraag naar fruitige rode wijnen met zachte tannines, vooral in Nederland,” vertelt Daniel. “Onze Tempranillo Reserva heeft een zijdezachte textuur en rijpe aroma’s van rood fruit. De Cabernet Sauvignon is soepel, rond en zit vol met smaken van zwarte bessen en frambozen.”

Een waardevolle partner

De wijnen van Hoya de Cadenas zijn exclusief verkrijgbaar bij Bidfood, en dat is niet zonder reden. “We hebben deze samenwerking zorgvuldig geselecteerd,” zegt Daniel. “Na een proefevenement in 2020 kozen we samen drie witte en drie rode wijnen. Bidfood was op zoek naar een exclusief merk voor de Nederlandse markt, terwijl wij een betrouwbare partner zochten. Samen brengen we de markt dichterbij, versterken we het contact met onze klanten en werken we aan een duurzamer product, inclusief duurzame transportmodellen. Zelfs in stadscentra, waar voertuigen op conventionele brandstoffen steeds minder welkom zijn, kunnen we dankzij deze samenwerking blijven leveren. Dit soort investeringen in duurzaamheid maakt Bidfood een waardevolle partner voor ons.”