ma 9 sep 2024

Duurzaam ondernemen in de horeca


Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de horeca. Gasten letten vaker op aspecten zoals voedselverspilling, milieuvriendelijkheid en diervriendelijkheid. Door hier als horecaprofessional op in te spelen, kun je niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar het kan ook aantrekkelijk zijn voor gasten en leiden tot kostenbesparing.

Duurzame bedrijfsvoering

Er zijn veel manieren om duurzaamheid in je bedrijfsvoering te integreren. Denk aan kleine aanpassingen zoals bewuste inkoop, waterbesparing, efficiëntere apparatuur, recycling en het tegengaan van voedselverspilling. Ook energiebesparende maatregelen kunnen een groot verschil maken.

Wat kun je doen?

Er zijn veel stappen die je kunt zetten om jouw horecazaak te verduurzamen. Sommige vereisen meer tijd en investering, maar veel initiatieven kun je direct toepassen. Hieronder een overzicht van praktische tips:

  • Energie besparen

Hoewel het misschien voor de hand ligt, kun je met slim energiebeheer al snel verschil maken. Laat verlichting niet onnodig branden, zet apparatuur pas aan wanneer nodig en let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op hun energieverbruik.

  • Voedselverspilling verminderen

Wees je bewust van wat je weggooit. Zijn het restjes of producten die over de datum zijn? Door hier inzicht in te krijgen, kun je gerichte actie ondernemen om verspilling te voorkomen.

  • Afval reduceren

De grootste winst in het verduurzamen van jouw horecazaak zit in het verminderen van waste. Beperk het gebruik van wegwerpartikelen, hergebruik ingrediënten waar mogelijk, minimaliseer verpakkingen en zorg voor correcte afvalscheiding.

  • Menu specials

Gebruik ongebruikte ingrediënten door ze te verwerken in menu specials voordat ze over de datum gaan. Zo bied je je gasten iets extra's aan en voorkom je verspilling.

  • Creëer bewustzijn bij je personeel

Dit is wellicht de eenvoudigste stap: betrek je medewerkers actief bij duurzaamheid. Door ze bewust te maken van de impact van hun handelingen, bijvoorbeeld door het aanbieden van doggy bags.

Vertel je verhaal

Een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen is het communiceren ervan. Vertel je gasten waar je voor staat en welke duurzame keuzes je maakt, bijvoorbeeld door het gebruik van keurmerken zoals Beter Leven. Gasten zullen oprecht geïnteresseerd zijn in jouw verhaal. Een duurzame horecazaak heeft niet alleen een positieve uitstraling op milieubewuste gasten, maar veel van deze tips leiden ook tot kostenbesparing. Een echte win-win situatie!

Ontdek Enkco’s Heroes

Een mooi voorbeeld van een duurzame leverancier binnen het assortiment van Bidfood is Enkco. Enkco ‘Heroes’ zijn producten die van boer tot bord volledig binnen hun eigen keten worden geproduceerd. Deze ‘Heroes’ vertegenwoordigen kwalitatieve convenience producten met een duurzaam verhaal en zijn allemaal voorzien van het Beter Leven keurmerk. Want weten wat voor vlees je in de kuip hebt, is belangrijker dan ooit.