do 9 jan 2025

Personeelskosten in balans


In de horeca draait alles om gastvrijheid, beleving en kwaliteit, maar achter de schermen is het minstens zo belangrijk. Eén van de grootste kostenposten? Personeelskosten. Terwijl een goed team onmisbaar is voor tevreden gasten, kan een inefficiënte planning of overbezetting een flinke hap nemen uit je marge. Hier komt personeelskosten engineering om de hoek kijken: het slim plannen, sturen en optimaliseren van je personeelsinzet. Klaar om jouw horecaonderneming financieel én operationeel naar een hoger niveau te tillen? Lees dan verder!

Personeelskosten

Wat kost personeel per minuut? Personeelskosten zijn vaak onderbelicht, maar de effectiviteit van personeelskosten is juist aan de leidinggevende om deze te sturen. Veelal wordt er geroosterd vanuit eigen perspectief of behoefte en niet altijd naar de noodzaak van het bedrijf. Is de vraag hoog, dan zou je meer uren moeten inzetten, ook omdat er dan een omzet potentieel is, die met een tekort aan personeel niet volledig wordt benut.

Tegelijkertijd zou je ook moeten afschalen als het bezoekersaantal afneemt. Dit is natuurlijk een hele klinische benadering en de praktijk werkt iets anders, maar deze zienswijze zou een substantieel netto resultaat kunnen opleveren.

Een voorbeeldberekening

Personeelskosten rekentool

We hebben speciaal voor je een rekentool ontwikkeld. Deze berekening is slechts bedoeld om een inzicht te geven in de werkelijke personeelskosten van de werkgever. Het is geenszins de bedoeling om hier een 100% weergave van de werkelijke kosten te geven, ondanks dat zij met zorg zijn samengesteld, wijzigingen zijn onder voorbehoud.

Maak gebruik van de rekentool