di 9 jul 2024

Alles over primitivo

Manon SerreliWijnspecialist bij Bidfood

De primitivo is heel lang de underdog van de druivenrassen geweest. Maar tegenwoordig floreert het ras voornamelijk in het Italiaanse Puglia en Amerikaanse Californië (onder de naam zinfandel). Het ras ging van generieke blendwijn naar kwalitatieve topwijn die wereldwijd geliefd is. Meer weten over de herkomst, smaken en de beste spijscombinaties? Lees dan snel verder.

Herkomst

De primitivo heeft een turbulent herkomstverhaal. Lange tijd werd namelijk gedacht dat de druif afkomstig was uit Puglia, de hak van Italië. Hier werd de druif lang gebruikt als mengmiddel voor andere (populairdere) wijnen. Toen in Californië de zinfandel aan bekendheid groeide dachten ze daar dat dit een inheemse Amerikaanse druif was, tot ze erachter kwamen dat de Italiaanse primitivo dezelfde druif was. Deze Amerikaanse bekendheid zorgde voor een opmars in primitivo-wijnen in Italië. Na verder onderzoek bleek dat het ras niet Amerikaans én niet Italiaans is, maar Kroatisch waar hij Tribidrag genoemd wordt. Ondanks deze herkomst is de druif nog steeds het meest populair in Californië en Puglia. De naam primitivo dankt hij aan het Latijnse woord ‘primitivus’ wat ‘eerste die rijp is’ betekent omdat het altijd de eerste rijpe druiven van de wijngaard zijn.

Smaakprofiel

Primitivo houdt wel van een warm en droog klimaat. Dit maakt de velen tannines in de wijn lekker rijp en daardoor soepel. De wijn heel veel body en bevat vaak relatief veel alcohol (14%+ ABV) wat voor een rijke en stevige smaak zorgt. Zwaarder dan pinot noir, maar lichter dan cabernet sauvignon.

Door de dunne schil van de primitivo heeft het terroir grote invloed op de smaak van de uiteindelijke wijn. De primitivo en zinfandel smaken dus wel degelijk anders.

  • Primitivo (Puglia, Italië) heeft fruitige smaken met kenmerken van kersen, chocolade en specerijen met aroma’s van bramen, aardbeien, tabak, drop en kruiden als rooibos en steranijs.

  • Zinfandel (Californië, USA) is ook fruitig maar wordt door het warme klimaat wat dieper met aroma’s van donker fruit, warme specerijen en peperige noten.

We hebben het hier overigens over de rode wijn maar maar liefst 85% van de zinfandel in Californië wordt gebruikt voor ‘White Zin’: een commerciële semi-zoete rosé die lang niet dezelfde complexiteit heeft als haar rode zuster. Hate it or love it, maar door de enorme populariteit in de Verenigde Staten gaat deze wijn voorlopig nergens heen.

Wijn en spijs

Door de sterke aroma’s, volle smaak en body heeft de primitivo een tegenhanger met evenveel pit nodig. Kies qua vlees dus altijd voor sterke smaken zoals gegrild vlees van de barbecue, lamsvlees of bacon. Liever vis? Kies dan voor bijvoorbeeld gegrilde zalm. Voor groenten geldt hetzelfde: ga voor grote smaken. Een primitivo smaakt heerlijk bij gekarameliseerde uien, gegrilde paprika of een pastasaus met geroosterde tomaten. Om dezelfde reden is het ook een wijn die goed samen gaat met de Aziatische, Marokkaanse of Turkse keuken. Qua kazen is de beste keuze een rijke, harde kaas zoals cheddar of manchego. Serveer een primitivo op een temperatuur tussen de 16 en 18 graden voor de optimale smaak.