wo 24 jul 2024

What’s SUP? Alles over de uitbreiding van de single use plastic wetgeving

Jelle HoekstraRedacteur Bidfood

De toename van het plastic zwerfafval in onze oceanen en stranden is een grote zorg voor onze overheid. De schadelijke stoffen in het plastic kunnen niet afgebroken worden door de natuur en vormen een bedreiging voor het milieu. Ook komen deze plastics via dieren als vissen en schaaldieren terug in onze eigen voedselketen. Sinds juli 2021 zijn SUP-richtlijnen van kracht voor alle EU-lidstaten.

De overheid heeft maatregelen invoeren vanuit de Europese single-use plastic richtlijnen. Sinds juli 2021 geldt er al een verbod op plastic borden, bestek, snackvorkjes en rietjes. Dit verbod is nu uitgebreid. Het gebruik van plastic verpakkingen en disposables moet stoppen, met als doel minder zwerfafval, schonere zeeën en een plasticvrije voedselketen voor mens en dier, zonder microplastics die in ons eten terechtkomen. Na de wetgeving van 2021 en 2022 kwamen er vanaf 1 januari 2024 weer nieuwe richtlijnen bij.

Wat is het einddoel?

In 2026 moet het gebruik van single-use plastic verpakkingen met 40 procent (t.o.v. 2022) zijn afgenomen.


Regels per 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 zijn er aanvullende regels ingesteld voor consumenten bij afhalen en bezorgen: klanten betalen nu een meerprijs voor wegwerpbekers en bakjes die plastic bevatten. Daarnaast moet de consument kunnen kiezen voor een herbruikbare verpakking, óf om zelf een verpakking mee te nemen.


Regels per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes bij consumptie op locatie verboden. In plaats daarvan moeten deze verpakkingen herbruikbaar zijn óf moeten ze ingezameld en gerecycled worden tot nieuwe voedselverpakkingen.

Antwoord op jouw vragen over de SUP-wetgeving

  • Ook interessant voor jou