ma 15 jul 2024

Van bron tot bord: mosselen van Neeltje Jans

Rianne van VulpenRedacteur Bidfood

In het Zeeuwse Vrouwenpolder, gelegen aan de Stormvloedkering, kweekt mosselbedrijf Neeltje Jans al generatie op generatie de lekkerste Zeeuwse mosselen. We stapten op de boot van deze ervaren mosselkwekers, om zo meer te weten te komen over de herkomst van de karakteristieke Zeeuwse mossel.

Het verschil tussen bodem- en hangcultuur

De mosselen van Neeltje Jans worden met veel zorg en aandacht gekweekt in het voedzame water van de Oosterschelde. Een belangrijk verschil in het kweekproces van de mosselen zit ‘m in de bodem- of hangcultuur. Bodemcultuur mosselen worden, zoals de naam al doet vermoeden, gekweekt op de bodem van het water. Hangcultuur-mosselen daarentegen worden gekweekt aan netten die in het water hangen. Het seizoen van beide mosselculturen verschilt: de hangcultuurmosselen zijn vanaf het vroege voorjaar al beschikbaar, terwijl de bodemcultuur-mosselen vaak pas aan het begin van de zomer van goede kwaliteit zijn.

Echte Zeeuwse mosselen

De mosselen van Neeltje Jans beschikken over het Zeker Zeeuws, MSC en Bio keurkmerk. Zo ben je gegarandeerd van de beste kwaliteit mosselen in de keuken.

Vijf sorteringen

Na vangst worden de mosselen gespoeld en gesorteerd op formaat. Vanuit de bodemcultuur-mosselen worden de volgende sortering aangehouden, afhankelijk van het aantal stuks per kilo:

  1. Goudmerk

  2. Jumbo

  3. Imperial

  4. Super

  5. Extra

  • Ook interessant voor jou