Alles wat je moet weten over mosselen

Mosselen zijn een ware delicatesse die in vele keukens over de hele wereld worden gewaardeerd. Of je ze nu stoomt, bakt, grilt, of kookt: mosselen bieden een unieke smaak die veel mensen aanspreekt. Lees hier alles wat je moet weten over het serveren van mosselen.

In Nederland en België zijn mosselen bijzonder populair en worden ze vaak geserveerd met friet of brood. Het geheim van heerlijke mosselen ligt niet alleen in de bereidingswijze, maar ook in de versheid. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het mosselseizoen is en hoe je de beste kwaliteit mosselen kunt kiezen.

Het mossel seizoen

Het mossel seizoen is cruciaal voor de kwaliteit van de mosselen die je serveert. Over het algemeen loopt dit seizoen van juli tot en met februari, waardoor de zomer en herfst de beste tijden zijn om verse mosselen te kopen. Let bij het kopen van mosselen op hun herkomst en versheid. Verse mosselen moeten gesloten zijn, of zich sluiten als je erop tikt. Mosselen kopen buiten het seizoen kan, maar dan zijn ze vaak ingevroren geweest, wat invloed kan hebben op de smaak en textuur.

De beste mosselen

Bekijk alle

Bravour Gekookte mosselen ASC

Bestellen

Neeltje Jans Mosselen imperial MSC

Bestellen

Bravour Voorgebakken gepaneerde mosselen ASC

Bestellen

Premier Mosselen super bodemcultuur MSC

Bestellen

Hoeveel mosselen per persoon hanteren

Een veelgestelde vraag is: hoeveel mosselen per persoon moet je rekenen? Een goede richtlijn is ongeveer 500 gram tot 1 kilogram mosselen per persoon, afhankelijk van of het als hoofdgerecht of als voorgerecht wordt geserveerd. Dit lijkt misschien veel, maar houd er rekening mee dat het gewicht van de schelpen een groot deel uitmaakt van het totale gewicht.

Mosselen bereiden

Mosselen maken is eenvoudiger dan je denkt. Begin met het grondig schoonmaken van de mosselen onder stromend water. Verwijder de zogenaamde 'baard' en kijk of er beschadigde schelpen tussen zitten; die kun je beter weggooien. Gekookte mosselen zijn een klassieker: kook ze in een grote pan met een beetje water, wijn of bier en kruiden, tot de schelpen openstaan. Gebakken mosselen krijgen een heerlijk korstje als je ze even door de bloem haalt. Wat je voorkeur ook is, zorg ervoor dat je de mosselen in ieder geval niet te lang kookt; zodra ze open zijn, zijn ze klaar om te serveren.

Mosselen serveren

Als je mosselen serveert, vergeet dan niet de saus, de groenten en andere bijgerechten. Die dragen zeker bij aan de beleving! Een rijke saus bij mosselen, zoals een witte wijn-saus of een tomatensaus, kan de smaak aanzienlijk verrijken. Voeg groenten aan de mosselen toe, zoals uien en prei, voor extra smaak en een kleurrijk geheel. Als bijgerecht bij mosselen passen frietjes of vers brood uitstekend, net als een mix van kruiden bij mosselen zoals peterselie, tijm en laurier.

Wijn of bier bij mosselen

De keuze tussen bier bij mosselen of wijn bij mosselen hangt af van persoonlijke voorkeur en de bereidingswijze. Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Muscadet complementeren de zilte smaak van mosselen prachtig. Voor bierliefhebbers kan een frisse, lichte pils of een witbier een verrassend aangename combinatie zijn, vooral bij gebakken of op de BBQ bereide mosselen. Experimenteer en ontdek wat het beste past bij jouw mosselgerecht.

Bijpassende wijnen

Bekijk alle

Domaine Guenaul Touraine Sauvignon Blanc

Bestellen

Signal Post Chenin Blanc

Bestellen

Cantina Castiadas Vermentino di Sardegna

Bestellen

Le Versant Sauvignon Blanc biologisch

Bestellen

Mosselen bij Bidfood

Mosselen mogen op de zomerse menukaart zeker niet ontbreken. Bekijk het ruime assortiment mosselen bij Bidfood en profiteer van scherpe prijzen.

Naar de webshop

Ook interessant voor jou: