do 28 nov 2024

What's SUP? Alles over de uitbreiding van de single use plastic wetgeving


De toename van het plastic zwerfafval in onze oceanen en stranden is een grote zorg voor onze overheid. De schadelijke stoffen in het plastic kunnen niet afgebroken worden door de natuur en vormen een bedreiging voor het milieu. Ook komen deze plastics via dieren als vissen en schaaldieren terug in onze eigen voedselketen. Sinds juli 2021 zijn SUP-richtlijnen van kracht voor alle EU-lidstaten.

Weten wat de SUP-wetgeving voor jou betekent? Check het hier!

SUP

De overheid heeft en gaat maatregelen invoeren vanuit de Europese single-use plastic richtlijnen. Sinds juli 2021 geldt er al een verbod op plastic borden, bestek, snackvorkjes en rietjes. De intentie is om het gebruik van plastic verpakkingen en disposables terug te dringen, met als doel minder zwerfafval, schonere zeeën en een plasticvrije voedselketen voor mens en dier, zonder microplastics die in ons eten terechtkomen. Na de wetgeving van 2021 en 2023, kwamen er op 1 januari 2024 weer nieuwe richtlijnen bij.


Wat is het einddoel?

In 2026 moet het gebruik van single-use plastic verpakkingen met 40 procent (t.o.v. 2022) zijn afgenomen

Take-away

Per 1 juli 2023 zijn er aanvullende regels ingesteld voor consumenten bij afhalen en bezorgen: klanten betalen nu een meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Er zit dus geen verbod op het gebruik van plastic disposables. Daarnaast moet de consument kunnen kiezen voor een herbruikbare verpakking, óf om zelf een verpakking mee te nemen.Ook kunnen SUP-proof disposables zonder beperkingen worden gebruikt, klik HIER voor SUP-proof assortiment. 

Eat-in

Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic bevattende wegwerpbekers en -bakjes bij consumptie op locatie verboden. In plaats daarvan moeten deze verpakkingen herbruikbaar zijn óf moeten ze ingezameld en gerecycled worden tot nieuwe voedselverpakkingen. Ook kunnen SUP-proof disposables zonder beperkingen worden gebruikt, klik HIER voor SUP-proof assortiment. 


ABB & SUP toeslag

Sinds januari 2023 is de afvalbeheersbijdrage op disposables en verpakkingen verhoogd. Naast de reguliere afvalbeheersbijdrage voor verpakkingsmateriaal, is daar een opslag voor SUP-verpakkingen bij gekomen. Deze opslag staat los van de SUP meerprijs die de verkooplocatie verplicht aan de consument in rekening brengt. 

De gewichten van zogeheten verkooppunt verpakkingen, oftewel verpakkingen die bestemd zijn om bij verkoop gevuld te worden (bijvoorbeeld een draagtas of frietbakje), worden extra belast tegen de daarvoor geldende tarieven. 

Bij Bidfood heb je als klant geen verborgen kosten achteraf. De afvalbeheersbijdrage maakt onderdeel uit van de prijs die je bij ons betaald. 

Deze nieuwe richtlijn is onderdeel van de SUP regelgeving en heeft als doel om afgedankte verpakkingen meer en beter in te zamelen, te hergebruiken en te recyclen om zwerfafval tegen te gaan. 

Antwoord op jouw vragen over de SUP-wetgeving