Bereiding
Let bij het selecteren van je wijn ten eerste op de bereidingswijze van je wildgerecht. Wanneer je het wild bakt, kun je het best een relatief jonge, minder zware wijn serveren. Kies je ervoor om het wild te stoven, ga dan voor een vollere wijn met een rijpere smaak. Gebruik je veel kruiden bij je bereiding? Dan zijn wijnen uit de Rhône of Languedoc een geschikte keuze.
Bijgerechten
Houd daarnaast rekening met je bijgerechten. Frisse groenten combineren makkelijker met een wat lichtere wijn. En kies je voor een volle en stevige wijn, zorg er dan voor dat je je bijgerechten hierop afstemt. Ga in dit geval voor stevigere bijgerechten en/of een vollere saus. Hoe zoeter de saus, hoe lastiger het gerecht te combineren wordt met wijn. Houd daar rekening mee.
Witte wijn
Het meest gebruikelijk is om een droge rode wijn te serveren bij wildgerechten. Maar als je eens iets anders wilt, kies dan voor een witte wijn. Vinologen zijn het er inmiddels wel over eens dat ook een goede witte wijn prima valt te combineren met wild. Ook gevogelte combineert goed met witte wijn. Kies dan voor een vollere (houtgerijpte) wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris uit de Elzas.