ma 9 sep 2024

Wijnen voor het najaar

Manon SerreliWijn specialist bij Bidfood

Terwijl de temperatuur daalt en er weer bakken regen uit de lucht vallen, ben jij als horecaprofessional vast weer druk bezig met het samenstellen van je herfstmenu. En op dat menu zal een aantal wildgerechten vast niet ontbreken. Een mooi stuk wild staat immers garant voor een spectaculair hoofdgerecht! En bij wild hoort natuurlijk wijn. Een lekker, passend glas wijn bij je wildgerecht zorgt ervoor dat beiden beter tot hun recht komen. Alle reden dus om je wijnen voor het najaar met zorg te selecteren. Lees hieronder enkele tips voor het combineren van wild met wijn. Zodat jij je gasten dit najaar de beste wijn-spijscombinaties kan serveren.

Bereiding

Let bij het selecteren van je wijn ten eerste op de bereidingswijze van je wildgerecht. Wanneer je het wild bakt, kun je het best een relatief jonge, minder zware wijn serveren. Kies je ervoor om het wild te stoven, ga dan voor een vollere wijn met een rijpere smaak. Gebruik je veel kruiden bij je bereiding? Dan zijn wijnen uit de Rhône of Languedoc een geschikte keuze.

Bijgerechten

Houd daarnaast rekening met je bijgerechten. Frisse groenten combineren makkelijker met een wat lichtere wijn. En kies je voor een volle en stevige wijn, zorg er dan voor dat je je bijgerechten hierop afstemt. Ga in dit geval voor stevigere bijgerechten en/of een vollere saus. Hoe zoeter de saus, hoe lastiger het gerecht te combineren wordt met wijn. Houd daar rekening mee.

Witte wijn

Het meest gebruikelijk is om een droge rode wijn te serveren bij wildgerechten. Maar als je eens iets anders wilt, kies dan voor een witte wijn. Vinologen zijn het er inmiddels wel over eens dat ook een goede witte wijn prima valt te combineren met wild. Ook gevogelte combineert goed met witte wijn. Kies dan voor een vollere (houtgerijpte) wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris uit de Elzas.

Hieronder vind je een aantal wijnsuggesties voor verschillende wildgerechten en -bereidingen:

Wild zwijn

Wild zwijn is een van de meest smaakvolle en robuuste soorten wildvlees, met een diepe, aardse smaak die voortkomt uit de natuurlijke voeding van het dier, zoals bessen, wortels en eikels. De textuur van wild zwijn is vaak stevig en bevat een hoger vetgehalte, wat het vlees sappig en vol van smaak maakt. Om de intensiteit van het vlees te complimenteren, passen wijnen met body en karakter uitstekend. Serveer wild zwijn met een Ripasso Superiore, Amarone of een Barrica. Deze wijnen hebben voldoende tannines en complexiteit om het rijke en hartige vlees van het wild zwijn te accentueren.


Haas

Haas staat bekend om zijn donkere, fijne en aromatische vlees, dat bijzonder mals en sappig kan zijn, vooral wanneer het op de juiste manier wordt bereid. Het vlees heeft een uitgesproken smaak die goed samengaat met krachtige wijnen die een diepte aan het gerecht toevoegen. Voor een haas zijn verschillende bereidingswijzen mogelijk, zoals hazenrugfilet of hazenpeper, een stoofpot van haas met een rijke saus. Hazenrugfilet combineert goed met een krachtige Pinot Noir uit Frankrijk, die het delicate karakter van het vlees accentueert. Voor hazenpeper kun je kiezen voor een gerijpte Malbec.



Eend

Eend, zowel tam als wild, heeft een rijke en enigszins vette smaak met een zachte, sappige textuur die vraagt om wijnen die deze eigenschappen kunnen complementeren en contrasteren. Tamme eend heeft een iets mildere smaak dan wilde eend, maar behoudt de kenmerkende rijke tonen die zo geliefd zijn bij fijnproevers. Tamme eendenborstfilet smaakt heerlijk met een Cabernet Sauvignon. De wijn heeft de kracht en structuur om de vettigheid van de eend in balans te brengen. Voor geconfijte eendenborst, waar het vlees langzaam gegaard wordt tot het boterzacht is, zijn robuuste wijnen zoals een Syrah een uitstekende keuze. Deze wijnen bieden een stevige tegenhanger voor de rijke, zachte textuur van de geconfijte eend.



Hert

Hertenvlees staat bekend om zijn uitgesproken, complexe smaak en fijne structuur. Het is een bijzonder soort wild dat varieert van delicaat en mals tot stevig en krachtig, afhankelijk van het specifieke stuk vlees en de bereiding. De finesse van een gerecht zoals hertenrug vraagt om een wijn met elegantie en een verfijnde structuur, zoals een Syrah of een rode Bordeaux. Voor stevigere bereidingen, zoals hertenstoofpot, passen wijnen met meer body en intensiteit goed. Denk hierbij aan een Malbec, die met zijn volle smaak en kruidigheid een krachtig tegenwicht biedt voor het robuuste vlees.




Fazant

Fazant heeft een subtielere smaak dan veel ander wild, met een delicate textuur en een verfijnd aroma dat doet denken aan het bos. Het vlees kan zowel wit als donker zijn, afhankelijk van het geslacht en de leeftijd van de vogel, en is over het algemeen malser en zachter dan ander wild. Dit maakt fazant een veelzijdige keuze voor wijn-spijs combinaties. Bij fazant past een witte wijn, zoals een Chardonnay, die met zijn frisheid en aromatische complexiteit prachtig aansluit bij het delicate vlees. Voor liefhebbers van rode wijn is een Pinot Noir een uitstekende keuze, die met haar lichte, fruitige karakter mooi aansluit bij de subtiele smaak van de fazant.