Indoor farming: de groene revolutie?

Steeds vaker wordt voor het verbouwen van gewassen gebruikgemaakt van indoor farming, ook wel bekend als ‘verticale teelt' of 'verticale landbouw’. Dat biedt veel voordelen! Wat is indoor farming? Wat zijn de voordelen ervan? En welke producten levert het voor jou als horeca professional op? Dat lees je in deze blog.

Verticale landbouw, ook wel indoor farming of verticale teelt genoemd, is de term voor het verbouwen van gewassen in meerdere lagen boven elkaar in een volledig gesloten teeltomgeving, zonder natuurlijk zonlicht. Dankzij de compleet gesloten teeltomgeving is het mogelijk om alle natuurlijke groeiomstandigheden (bijvoorbeeld licht, temperatuur, luchtstroom, vochtigheid, CO2, water en voedingsstoffen) te controleren en optimaliseren. Dat levert producten van hoge kwaliteit op die – ongeacht het seizoen of klimaat – lokaal en extreem duurzaam geproduceerd kunnen worden, met een constant en zeer hoog niveau van voedselveiligheid.

Welke soorten gewassen?

In principe kunnen alle soorten gewassen worden geteeld met behulp van verticale teelt, maar nog niet alles is haalbaar voor een concurrerende prijs. De producten waarvoor dit wel lukt, zijn onder andere bladgroenten, kruiden en cressen. Naar gewassen als tomaten, paprika’s, bessen en komkommers wordt op dit moment volop onderzoek gedaan en de verwachting is dat deze in de nabije toekomst ook kostenefficiënt geteeld kunnen worden.

De voordelen op een rij

Verticale landbouw heeft een hoop voordelen: het is duurzaam, efficiënt en biedt producten van hoge kwaliteit.

1. Lekker lokaal

2. Constante kwaliteit

3. Extreem duurzaam

4. Hoge voedingswaarden

5. Pure producten

"De gecontroleerde teeltomgeving zorgt voor een consistente kwaliteit."

Opbrengst en betaalbaarheid

Zijn er dan alleen maar voordelen? Helaas niet. Een nadeel van verticale teelt is bijvoorbeeld dat niet alles betaalbaar is te verbouwen, zeker niet met de gestegen energietarieven van de afgelopen jaren. Bovendien maakt verticale teelt geen gebruik van het ‘gratis’ zonlicht, maar van LED-groeilampen en die verbruiken meer energie dan het verbouwen in een open veld. Tot slot is verticale teelt qua opbrengst ook zeker niet de oplossing om de wereld te voeden. Vooralsnog moet verticale teelt vooral gezien worden als een interessant potentieel om verse producten duurzaam te produceren én lokaal te leveren.

Indoor farming op jouw menu

Bekijk alle

Babyleaf mix indoor, zak 250 gram

Bestellen

Indoor maaltijdsalade geitenkaas

Bestellen

Crunchy slamix indoor

Bestellen

Indoor maaltijdsalade tonijn

Bestellen

Lees meer