Deze 8 merken strijden tegen voedselverspilling

Er wordt jaarlijks ontzettend veel voedsel verspild. Een derde hiervan gebeurt volgens Milieucentraal zelfs al tijdens de productie. Naast dat dit natuurlijk ontzettend zonde is, laat het ook een ecologische voetafdruk achter. Er duiken steeds meer mooie initiatieven op om voedselverspilling terug te dringen. In deze blog lichten we een aantal merken uit die allemaal op hun eigen manier producten redden van verspilling.

De Verspillingsfabriek

Bij De Verspillingsfabriek maken ze soepen en sauzen van verse groenten die overblijven bij telers, versnijders en groothandels. Deze groenten blijven over omdat ze afwijken in vorm, maat of kleur. Ook snijresten zoals kontjes en stronken verwerkt het merk in producten. Deze zijn immers net zo gezond en smaakvol en kunnen dan ook perfect worden verwerkt in soepen en sauzen. De Verspillingsfabriek is sinds 2016 bezig en redt jaarlijks ongeveer 80 ton aan reststromen van verspilling.

Snack With Benefits

Snack With Benefits maakt heerlijke vegan snacks van groenten die overblijven bij Nederlandse boeren en telers. Hun gepaneerde snacks krijgen hun krokante korst door het gebruik van chips die overblijven bij de productie. Dat zijn dus met recht snacks met ‘benefits’!

Thijs Drinks

Net zoals groenten wordt ook fruit veel weggegooid omdat het overblijft vanwege de afwijkende formaten of het uiterlijk. Daarom starte chef Thijs in 2017 met zijn merk Thijs Drinks, om zo iets te doen met al het fruit dat zou worden weggegooid. Inmiddels zijn we zes jaar en drie vruchtensap-variaties verder en heeft Thijs Drinks al maar liefst 179.000 kilo fruit gered.

The Ketchup Club

40% van de Keniaanse tomatenoogst wordt weggegooid. Zonde, vonden ze ook bij The Ketchup Club. De oplossing die ze bedachten was simpel, maar effectief. Ze drogen de tomaten lokaal zodat deze 1,5 jaar langer houdbaar zijn. Na het drogen maken ze er heerlijke ketchup van in de smaken Chef’s Smokey en Pure Tomato. Zo wordt niet alleen voedselverspilling voorkomen, verdienen Keniaanse boeren meer aan hun oogst én geniet je hier van unieke ketchup!

Producten tegen verspilling

Bekijk alle

Crunchy bloemkool bites

Bestellen

Thaise kokos-groene currysoep vegan

Bestellen

Ketchup, fles 250 ml

Bestellen

Appel juice, 20 cl per fles

Bestellen

GRO (Green Recycled Organics)

Gemiddeld consumeert elke Nederland 8,5 kilo koffie per jaar. Dat levert gigantisch veel koffiedik bij het afval op. Onnodig, volgens GRO, want koffiedik blijkt een prima bodem te zijn om oesterzwammen op te kweken. Met de paddenstoelen die zij kweken maken zij diverse smaakvolle producten zoals oesterzwam kroketten, burgers en ragout. Het koffiedik waar de oesterzwammen op worden gekweekt, wordt opgehaald bij horecazaken door onder andere Bidfood. Zo ontstaat er een efficiënte circulaire keten die de afvalberg vermindert.

Roze Bunker

Roze Bunker kiest er bewust voor om siropen te verkopen in plaats van frisdranken, want waarom zou je water verplaatsen als dit gewoon uit de kraan komt? Dát is de gedachte van het merk. Hiermee wordt enorm veel transportvolume én een hoop plastic bespaard. Maar ook voedselverspilling wordt actief tegengegaan door het merk. Zo hergebruikt Roze Bunker voor hun Citrus Movement bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 36.000 kilo geschilde citroenen. Tot slot draagt Roze Bunker ook nog een steentje bij om de biodiversiteit te vergroten: samen met boeren plant het merk namelijk een grote variatie aan bloemen en kruiden om te gebruiken voor hun producten. Kortom: we hebben hier te maken met super siropen!

SUNT Food

Jaarlijks belanden er wereldwijd miljarden bananen bij het afval, omdat ze niet voldoen aan de cosmetische standaarden of overrijp zijn. Zonde, of ‘sunt’ in dialect, vinden ze bij SUNT Food. Daarom redden zij deze bananen door er heerlijke producten van te maken zoals bananenbrood en donuts. Alle producten zijn gemaakt zonder geraffineerde suiker, boter of olie en ook vaak lactose- en glutenvrij.

Lowlander

Ook bierliefhebbers kunnen hun favoriete drankje met een schoon geweten drinken. Want bierbrouwer Lowlander draagt absoluut een steentje bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Zo worden enkele van hun bieren gebrouwen met overgebleven sinaasappelschillen en worden zelfs sparrennaalden van gedoneerde kerstbomen gebruikt.

Verspillingsvrije producten

Bekijk alle

Citrus Movement, fles 70 cl

Bestellen

Bananenbrood chocolade plak

Bestellen

Vegetarische oesterzwam kroket

Bestellen

Winter IPA 6%

Bestellen

Spaar voor mooie gifts

Ontdek hét spaarprogramma van Bidfood, speciaal voor horeca ondernemers, en spaar voor mooie gifts.

Bekijk het spaarassortiment

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.