8 tips om voedselverspilling tegen te gaan in de horeca

Van onaangeroerde borden tot overtollige ingrediënten, de impact van voedselverspilling op het milieu én jouw marges is aanzienlijk. Gelukkig kunnen eenvoudige veranderingen de verspilling verminderen zonder concessies te doen aan kwaliteit of smaak. In dit artikel delen we acht praktische en doeltreffende tips om voedselverspilling in de horeca te minimaliseren.

First things first: eerst de (keiharde) cijfers. De horeca is in Nederland verantwoordelijk voor maar liefst 14 procent van de totale voedselverspilling. Dat gaat om 61 miljoen kilo voedsel per jaar, met een waarde van zo’n 291 miljoen euro. Slecht voor de wereld én voor jouw portemonnee. Dat kan anders! Wil jij ook bijdragen aan een verspillingsvrij Nederland? Ga aan de slag met deze 8 tips.

1. Begin bij de inkoop

Het tegengaan van voedselverspilling begint bij het hanteren van een strak inkoopbeleid. Hoe minder overschot, hoe kleiner de hoeveelheid ‘food waste’. De Planning & Control Tool kan je helpen bij het juist inschatten van de hoeveelheden die je waarschijnlijk nodig hebt.

2. Verklein de menukaart

Met een uitgebreide menukaart spreek je een brede doelgroep aan. Het nadeel is de verscheidenheid aan ingrediënten die je in huis moet hebben. Dit vergroot het risico op derving. Door enkele gerechten te schrappen, voorkom je een grote hoeveelheid waste. Ook kun je kijken naar gerechten die deels dezelfde ingrediënten gebruiken. Paprika en ui zijn groenten die bij veel gerechten passen en ook zalm is multi-inzetbaar.

3. Hergebruik restjes

Veel restjes en producten die over de datum dreigen te raken, zijn nog prima te verwerken in nieuwe gerechten. Zo zijn groenterestjes nog goed te gebruiken in soep. Ook het snijafval van diverse groenten, zoals broccoli stronken en aspergekontjes, kun je nog prima pureren en gebruiken voor een saus of crème.

Voor fruit geldt hetzelfde. Met een zacht of bruin plekje is het misschien minder mooi om te gebruiken voor de presentatie van een gerecht. Voor de smaak maakt dit echter weinig uit. Maak van het gekneusde fruit daarom verse smoothies. Een frisse en gezonde keuze voor jouw gasten en minder voedsel in de vuilnisbak.

Maak croutons van droog brood

Brood dat droog begint te worden, kun je goed gebruiken voor het maken van croutons. Ook kun je er nog lekkere tosti’s van maken voor op de lunchkaart.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om restjes te hergebruiken. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind.

4. Bied doggybags aan

Doggybags, of foodybags zoals ze in een overheidscampagne uit 2020 werden genoemd, zijn in Nederland nog minder gebruikelijk dan in het buitenland. Toch lijkt hierin een langzame verschuiving gaande te zijn, want doggybags zijn ook bij ons steeds meer in opkomst. Train je personeel om bij een bord dat niet helemaal leeg is proactief de optie voor een doggybag aan te bieden. Dat verlaagt de drempel voor gasten om hier gebruik van te maken.

5. Verrassing van de chef

Dreigen producten over de datum te raken? Maak er dan gerechten mee en bied deze aan als lunchspecial, week-special of verrassing van de chef. Zo worden terugkerende gasten ook telkens verrast door de menukaart.

6. Portiegroottes

Worden bepaalde gerechten regelmatig niet helemaal opgegeten? Dan is wellicht de portie te groot en kan je overwegen om de porties iets te verkleinen. Ook het aanbieden van halve porties kan helpen.

7. Kijk kritisch naar wat er in de vuilnisbak belandt

Dat Artificial Intelligence (AI) ons goed kan helpen bij het verminderen van food waste, bewijst Orbisk wel. Hun voedselafvalmonitor helpt met behulp van AI om voedselverspilling in de horeca terug te dringen. Hoe dat werkt? Orbisk heeft een prullenbak ontwikkeld die is voorzien van een weegschaal en een camera. De camera maakt foto’s van het weggegooide eten. Met behulp van A.I. herkent het systeem wat er is weggegooid. Door de weegschaal weet het systeem hoeveel er van alles is weggegooid. Deze data wordt omgezet naar een overzichtelijk rapport. Zo weet je precies hoeveel er van elk ingrediënt wordt weggegooid en kun je actie ondernemen waar nodig.

In samenwerking met Orbisk is Bidfood in het Pullitzer Hotel in Amsterdam een pilot gestart om meer inzicht te krijgen naar de verspilling in de keuken én te zoeken naar oplossingen hiervoor. Hoe dat bevalt, zie je in deze video.

8. Aanbieden via organisaties

Apps als Too Good To Go helpen bij het terugdringen van voedselverspilling. Via de app kun je aan het eind van de dag overgebleven gerechten tegen gereduceerd tarief aanbieden aan gebruikers van de app. Zo hoef je niets weg te gooien en verdien je de inkoop (deels) terug. Daarnaast is het ook nog eens een voordelige manier om potentiële gasten in aanraking te laten komen met jouw bedrijf.

Spaar voor mooie gifts

Ontdek hét spaarprogramma van Bidfood, speciaal voor horeca ondernemers, en spaar voor mooie gifts.

Bekijk het spaarassortiment

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.