Vegan wijn: alles dat je moet weten

Je verwacht het misschien niet direct maar niet alle wijnen zijn vegan. In deze blog bespreken we wat vegan wijnen precies zijn, waarom ze belangrijk zijn voor de horeca en geven we tips voor het kiezen en aanbieden van deze wijnen op je wijnkaart.

De vraag naar veganistische producten in de horeca blijft groeien en daarbij neemt ook de populariteit van vegan wijnen toe. Als horecaondernemer is het belangrijk om bij te blijven met deze ontwikkeling en tegemoet te komen aan de wensen van alle gasten, ook diegenen met een veganistische levensstijl. Lees verder om te ontdekken wat vegan wijn is en hoe je jouw wijnkaart kunt uitbreiden met vegan wijnen.

Wat is vegan wijn?

Vegan wijnen zijn wijnen die worden geproduceerd zonder het gebruik van dierlijke producten zoals gelatine, vislijm of eiwitten. Traditionele wijnen worden vaak geklaard met behulp van deze dierlijke ingrediënten om de wijn helder te maken en te filteren. Dierlijke eiwitten uit melk (caseïne), ei-eiwit en vislijm (isinglass) binden deeltjes die nog in de wijn zitten waardoor de wijn helder wordt.

Wijnweetje

Door het gebruik van ei-eiwit wordt eigeel automatisch een restproduct. In Bordeaux weten ze hier wel raad mee. Daar maken ze cakejes van het eigeel. Deze heten Bordeaux Canelé. Een lekkere en duurzame manier om restproducten te gebruiken.

Manon Serreli, Manager Wine bij Bidfood

Vegan wijnen worden geklaard en gefilterd met behulp van alternatieve methoden zoals klei, koolstof of plantaardige proteïnen. Deze methoden zijn net zo effectief als het gebruik van dierlijke producten, maar hebben geen negatieve impact op het milieu en zijn geschikt voor veganisten. Het verschil tussen vegan en niet-vegan wijnen is niet te proeven, waardoor het aanbieden van vegan wijnen geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de wijn.

Wijnadvies van onze wijnspecialisten

Het kiezen van vegan wijnen kan lastig zijn omdat producenten dit niet altijd vermelden terwijl hun wijn wel vegan is. Het vermelden van het gebruik van dierlijke producten tijdens het klaren is niet verplicht dus het etiket geeft niet altijd uitsluitsel. Ook is biologische wijn niet per definitie vegan. Onze wijnspecialisten hebben een selectie van goede veganistische wijnen gemaakt om je op weg te helpen.

Rode wijnen

De Merlot van Le Versant is een soepele ronde en krachtige rode wijn waar de smaken van rijp zwart fruit, vanille en toffee sterk naar voren komen. Deze wijn past goed bij gestoofde of geroosterde gerechten.

Deze Pinot Noir is een toegankelijke rode wijn met expressieve smaken van rood fruit. Het is een echte alleskunner die bij veel verschillende gerechten past.

Krachtige aroma’s van rode vruchten, specerijen en drop en smaken van aardbeien, zoete pepers en eucalyptus maken deze Cabernet Sauvignon een verrassende rode wijn. Serveer de wijn bij gegrilde of gestoofde gerechten.

Le Versant Syrah is een volle en enorm zachte rode wijn. Smaken van citrus en drop geven het een bijzonder aangename fruitige afdronk. De wijn past goed bij gerechten met zoete elementen zoals kersenjam.

Witte wijn

Deze Chardonnay van Le Versant is een charmante witte wijn met krachtige aroma’s van rijpe witte vruchten, witte bloemen en een vleugje honing. Deze wijn is heerlijk als aperitief maar past ook goed bij salades.

De Pinot Grigio van Terre di Kama is een Siciliaanse witte wijn met de krachtige geuren en smaken van citrus, appel, peer en tropische vruchten. De Pinot Grigio doet het goed als aperitief maar past ook goed bij salades.


Deze Viognier is een mooie droge witte wijn met de intense geur van rijpe abrikozen, perziken en exotische vruchten. De smaak is verfrissend en intens met een fijne lange afdronk met fruitige toetsen. De wijn is goed inzetbaar als aperitief en bij gerechten met plantaardige visvervangers.

Met fruitige aroma’s en smaken van kruisbes, peer en limoen is deze Sauvignon Blanc een toegankelijke en elegante wijn met goede balans tussen fris en fruit. Deze wijn gaat goed samen met frisse voorgerechten, vegan sushi, salades en groentetaartjes.

Rosé

Le Versant Grenache Rosé is een heerlijk frisse rosé met aroma’s van aardbeien, kersen en frambozen en zachte muntsmaak. Deze rosé is heerlijk als zomers aperitief maar gaat ook perfect samen met tapas, koude soepen en desserts van rood fruit.

Deze lichtroze rosé heeft de typische frisse smaak van een Siciliaanse rosé. Met zijn heerlijke smaak, aroma van bosvruchten en karakteristieke mineraliteit is deze wijn het ideale zomerse aperitief. Ook gaat hij goed samen met lichte gerechten zoals een salade.

Zoals je hebt gelezen zijn er veel verschillende vegan wijnen om toe te voegen aan de wijnkaart. Zo kunnen ook gasten met een veganistisch dieet genieten van een goede wijn.

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.