Beleving bij de bron

Het ‘pop-up’ concept is razend populair. Dit geldt ook voor de openluchtdiners van Bosque en Landgoed Bleijendijk. Daar waar normaal gesproken de koeien grazen, genieten zestig gasten van de smaken uit de streek.

De avondzon valt over Landgoed Bleijendijk in Vught. Op een weide worden zestig mensen ontvangen. Het zijn de gasten van het ‘Midzomer Landgoeddiner’ van Bosque en Bleijendijk. Bosque is een cateraar en traiteur uit Den Bosch. Eigenaren Kay Megens en Lennard van der Plas gebruiken veel lokale producten, waaronder het vlees en de kazen van Bleijendijk. Op het biologische landgoed is een grote stretchtent geplaatst. Terwijl de gasten genieten van hun cava en amuses, zorgt een jazzkwartet voor de muzikale begeleiding. Hierna mag iedereen aan tafel en worden de glazen nog eens volgeschonken. Ondertussen komen de eerste zuurdesembroden uit de houtgestookte oven van het bakhuisje aan de bosrand.

Cirkel is rond

Kay en Lennard openden Bosque in 2021, tijdens de lockdown. Binnen no-time verwierven ze een vaste klantenkring met hun vers bereide maaltijden. “Steeds meer mensen waarderen het gebruik van streekproducten”, vertelt Kay. “Plus de samenwerking met lokale partijen, zoals Landgoed Bleijendijk. In 2021 kwam het idee om die samenwerking te intensiveren met onze Landgoeddiners. We doen hier ook de catering, onder andere voor retraites, yogasessies en zakelijke meetings. Het landgoed heeft daar diverse ruimtes voor. Dit openluchtdiner is een logisch vervolg op die samenwerking. Er is een bakhuisje met houtoven en er stroomt water uit de bron. Overdag grazen hier koeien voor de melk- en vleesproductie. Uiteraard verwerken we die producten ook weer in ons diner. Zo is de cirkel mooi weer rond.

De smaak van de streek

Het Landgoeddiner is in trek bij liefhebbers van de natuur én van lekker eten. Deze mensen willen weten wat er groeit, bloeit én gemaakt wordt in de regio; van buffelmozzarella uit Boxtel tot wijn uit Sint-Michielsgestel. Kay en Lennard krijgen hulp van vrienden en bekenden van de Hotelschool, plus de dochters van landgoedeigenaar Herma. Die hulp is nodig ook, want met drie amuses, drie gangen, koffie met friandises en limoncello uit Den Bosch na, is het hard werken. In de tent naast het bakhuisje worden alle gerechten afgemaakt, zoals de steak tartaar van Bleijendijker rund en de gepofte en gebarbecuede knolselderij met hangop, tuinboon, oude brokkelkaas en hazelnoot. Een groot deel van de mise-en-place is overdag al gedaan. “Het is hard werken, maar ook heel gezellig”, zegt Lennard. “Omdat het zo uniek is, op een bijzondere locatie in de buitenlucht. Ook voor óns. Daarnaast krijgen we alleen maar leuke feedback. De gasten zijn razend enthousiast en willen alles weten over onze producten.”

Mond-totmond reclame

Het Landgoeddiner vindt zes keer per zomer plaats; drie diners verspreid over twee weekends. Die zijn zo goed als uitverkocht, ook nú weer. Volgens Lennard zoeken veel mensen naar een unieke beleving rond lekker eten en drinken, met een bijrol voor storytelling. “Het gaat hierbij ook om het verhaal achter het product. Straks doet de boer zijn woordje, dan hangen de gasten aan zijn lippen.” Na afloop wacht de gasten nog een kleine gift: een potje honing van het landgoed. Tegen 00.30 uur keren de laatste gasten huiswaarts en laden Kay en Lennard hun Bosque-bus weer in. Het zit erop voor dit jaar. Volgend jaar gaan ze in herhaling, misschien met een extra lunch voor gezinnen. Er is genoeg animo voor.

"Sommige gasten boeken zelfs meerdere keren per jaar. Dat zegt eigenlijk alles."

Ook Interessant voor jou