Ondernemersverhaal De Vreemde Vogel

De Vreemde Vogel in Vlaardingen scoort met toegankelijke wijnen voor een breed publiek. Herkenbaar en toch bijzonder, zoals de Paparuda wijnen uit Roemenië. ‘Sommige gasten zijn echt verrast door de kwaliteit.’

De Vreemde Vogel biedt een eetcafé, meerdere zalen en een hotel met bijzondere slaapplaatsen; van vliegtuig tot vogelhuisje. Gasten komen hier om te ontbijten, lunchen, borrelen, trouwen, feesten en slapen. Het ‘Tuincafé’ is verdeeld over een boerderij met tuinhuis en overdekt terras. ’s Winters ligt er een duckling baan op het terras en wordt er gecurld met badeendjes. In andere seizoenen speelt de pizza-oven een hoofdrol en genieten de gasten aan lange tafels van hun pizza, salades, borrels en bites. In de zomer is het restaurant ook ’s avonds geopend. De wijnkaart telt drie witte en twee rode huiswijnen, plus een rosé, Prosecco en een zoete Freude Weiss. “Dit zijn toegankelijke wijnen”, vertelt bedrijfsleider Patrick Proost. “Geschikt voor lunch, borrel en partijen. Veel gasten komen met kinderen en willen een wijn die ongecompliceerd en toegankelijk is. Géén zware wijnen die meer geschikt zijn voor ‘rijke’ gerechten. Onze gerechten zijn eerder licht en verfijnd.”

Proeverij op locatie

Ook bij bruiloften en feesten zijn toegankelijke wijnen het meest ideaal. Want: geschikt voor een breed publiek. “Tenzij de gasten een speciale wijn in gedachten hebben”, zegt Patrick. “Buiten de kaart om. Dan regelen we die natuurlijk.” Het team van De Vreemde Vogel krijgt advies van Paul Suurland, wijnadviseur van Bidfood. “Paul heeft voor ons een proeverij geregeld, hier op locatie”, vertelt Patrick. “Met een stuk of twintig wijnen om uit te kiezen. Waaronder drie flessen van Caillou; een Sauvignon Blanc, Malbec en rosé van Gamay. Stuk voor stuk fruitige wijnen met een soepele afdronk, fris en licht. Ideaal om ook doordeweeks op tafel te zetten, of bij een pizza of salade. Deze wijnen zijn alleen bij de groothandel verkrijgbaar en komen dus vaak als een verrassing.”

Pinot Gigio en Chardonnay

Naast de Caillou wijnen wilde De Vreemde Vogel ook nog wat andere wijnen op de kaart zetten. “De gasten hebben graag iets te kiezen”, vertelt Patrick. “Met een extra Pinot Noir houden we het aanbod van rode wijnen fris en fruitig. Deze wijn kun je ook prima gekoeld drinken, bijvoorbeeld op het terras. Qua wit ging onze voorkeur naar de Pinot Grigio en Chardonnay. Dit blijven populaire druivensoorten, die elkaar goed aanvullen. De Chardonnay heeft meer body en komt ’s winters het beste tot zijn recht. In de zomer is de frisse Pinot Grigio weer favoriet. Daarnaast zie je echt wel een generatieverschil. Jongeren kiezen eerder voor een Pinot Grigio, ouderen voor een Chardonnay.”

Populaire Prosecco

Zowel de Pinot Noir als de Pinot Grigio komen van het Roemeense wijnhuis Paparuda. “Dat maakt het net even anders”, zegt Patrick. “Roemenië staat nog niet zo heel goed bekend als wijnland. Sommige gasten zijn dan ook echt verrast door de kwaliteit van deze wijnen. Voor ons speelde ook de relatief gunstige prijskwaliteitverhouding mee, plus het biologische karakter van dit wijnhuis. Dat past goed bij het groene imago van ons bedrijf.” Ook de Prosecco is een bewuste keuze, zo blijkt. “Die wordt bij ons veel gedronken”, zegt Maartje ten Dam, sales en event manager van De Vreemde Vogel. “Zeker tijdens bruiloften. Eerlijk is eerlijk: niet iedereen zit op Champagne te wachten. Dan heb je aan Prosecco een goed en toegankelijk alternatief, ook qua prijs. Overigens geldt ook hier voor dat we graag iets anders schenken, buiten de kaart om. Sommige wijnliefhebbers komen met speciale wijnwensen voor een feest of partij, zoals een Verdejo of Valpolicella. Dan kan Paul ons prima adviseren. Wat dat betreft is er genoeg keuze bij Bidfood!”

Bekijk nu het gehele wijn assortiment bij Bidfood

Bekijk alle

Ook Interessant voor jou