Ondernemersverhaal restaurant Odille

In restaurant Odille worden herinneringen gemaakt. Eigenaren Lotte Bloem en Casimir Evens gunnen hun gasten vanuit elke hoek een blik op de keuken. Tijdens het eten staat de tijd stil en kan de gast alle indrukken goed op zich in laten werken.

Odille opende in maart 2023. “‘Odille’ is Frans voor ‘rijkdom’”, vertelt Lotte. “Die rijkdom zit hem voor óns in het maken van herinneringen. Blijvende herinneringen die steeds weer terugkomen.” Dat begint al bij aankomst; Odille zit op de Markt van Sint-Oedenrode, maar door de lamellen met vitrage kun je niet naar binnen kijken. “Voor de privacy en de intimiteit”, vertelt Lotte. “En een beetje voor de verrassing. Als je binnenkomt, ervaar je echt een wow-gevoel. Je blik valt meteen op de keuken, waar alle actie is. Daaromheen zitten de gasten, die van alle kanten zicht hebben op de koks. Het is open en dynamisch.”

Iedereen is chef's table

Het design speelt hier een belangrijke rol. Zo staat het golvende plafond van akoestisch pet-vilt voor rust en sereniteit. “Een open keuken is leuk,” zegt Lotte, “maar het geluid van pannen en staafmixers kan ook gaan irriteren. Ons plafond absorbeert een deel van het geluid, zodat de koks zichzelf kunnen zijn. Ze hoeven niet steeds op hun woorden te letten. Andersom kunnen onze gasten in alle rust een gesprek voeren.” Lotte en haar partner Casimir (zij is gastvrouw, hij de chef-kok) hebben niets te verbergen. “We willen ons ambacht laten zien”, zegt Lotte. “Onze gasten zitten nooit verder dan twee meter van de keuken en lopen regelmatig even om de actie heen. Bijvoorbeeld om een praatje te maken met de koks. Hier zit iedereen aan een Chef’s Table.”

Prijs voor design

Eind 2023 won Odille de Entree Award voor ‘Best New Restaurant Design’. De jury roemt het rustgevende en functionele design, dat volledig in dienst staat van de beleving. In de keuken heeft elke kant een eigen sectie, bijvoorbeeld voor vlees, vis en patisserie. De afvalbakken zijn weggestopt in lades, net als de koeling. De warmtepas zit aan een zuil, de bedieningsknoppen voor inductie zijn ingebouwd en de looplijnen zijn goed uitgedacht. Alles om zoveel mogelijk openheid te creëren, en ervoor te zorgen dat het keukenteam ongehinderd zijn werk kan doen. Casimir: “Zo kunnen we efficiënt werken en is er meer rust in de zaak. Onze medewerkers, in de keuken en bediening, maken nooit meer meters dan nodig is.”

Alleen de ingredienten

De centrale plaats van de keuken is niet de enige herinnering aan Odille. Casimir en zijn team combineren streekproducten met internationale smaken. “We communiceren alleen de ingrediënten”, vertelt de chef. “Hoe die smaken samenkomen in het menu en hoeveel gangen er zijn, blijft een verrassing. Uiteraard gaan we wel met de seizoenen mee. In maart en april moet je denken aan groenten van de koude grond, aardbeien en lekker kalfsvlees. Straks komen ook de asperges weer. Het menu kan per dag verschillen, maar bijna driekwart bestaat uit groenten.” Het rustgevende design is doorgevoerd tot op het bord. “We hebben ons eigen bord laten ontwerpen”, zegt Lotte. “Van handgemaakt keramiek, zandkleurig met een logo. Kunst is een inspiratiebron. Dit zie je terug aan de kunstwerken in het restaurant, maar ook aan de presentatie van de gerechten. Textuur, kleur en balans; over elk detail is nagedacht.”

"‘Odille is Frans voor ‘rijkdom. Die rijkdom zit hem voor óns in het maken van herinneringen’ - Odille "

Tijd stilzetten

Herinneringen creëren gaat alleen als de gasten ‘in het moment zitten’. “Daarom wordt de tijd even stilgezet in Odille. Lotte: “Zodra de gasten aan tafel zitten, komt de zandloper op tafel. Vervolgens krijgen ze een shotje of amuse, om het smaakpalet te neutraliseren. Hierna gaat de zandloper op zijn kant en stopt de tijd. Vanaf dan zijn de gasten volledig in het ‘hier en nu’ en kan de beleving beginnen.”

Ook interessant voor jou