De natuur bepaalt het menu

In het magazine De Nieuwe Keuken van Food Reporter worden de contouren van de keuken van de toekomst geschetst. Hoe ziet de toekomst van de gastronomie eruit? Met welke ontwikkelingen moet je rekening houden? Een van de thema’s die deze editie van het magazine centraal staat is ‘de natuur bepaalt het menu’. Ondanks de beschikbaarheid van jaarrond producten, zijn er steeds meer chefs die zich niet alleen laten inspireren door de natuur, maar de oogst als kader nemen. In deze blog lees je hoe verschillende restaurants invulling geven aan dit thema.

Restaurant de Kas in Amsterdam is een van de grondleggers van het koken met lokale gewassen in Nederland. In de stadskas in park Frankendael kookt keukenchef Savannah Hagendijk met het team een uitgebreid menu, verschillend voor lunch en diner, op basis van de producten direct uit de kas en vanaf hun eigen land in de Beemster. Samen met een aantal andere boeren daar zorgen hun tuinders voor een aanbod van herkenbare én bijzondere gewassen, verwerkt in een modern menu dat verfijnd is met respect voor het rustieke.  

"Het is makkelijker voor mij als chef, want je kijkt gewoon naar wat er wél is. In de winter helemaal, dat is best een klein lijstje, dus het hele menu heeft een hele duidelijke rode draad. "

Betrokkenheid met de omgeving is voor chefs van groot belang, omdat juist de samenwerking met tuinders, wildplukkers en jagers restaurants toegang biedt tot wat de natuur op dat moment te bieden heeft. En dat levert uiteindelijk het belangrijkste op: de beste smaak. Dat beaamt Savannah. “Onze kwaliteit zoals die beoordeeld wordt door de gidsen, heeft ook echt te maken met onze producten. Ik heb nog nooit zulke lekkere komkommers geproefd als die hier van het land in de zomer. Of de meloenen, zó waanzinnig.”


Restaurants die werken volgens de natuur, doen dat elk op hun eigen manier. In het nieuwste magazine de nieuwe keuken van Food Reporter komen verschillende werkwijzen aan bod: van 100 procent lokaal tot uitstapjes naar smaakmakers van iets verder weg, met eigen tuinen of in nauwe samenwerking met lokale telers. Van groot tot klein, maar altijd met een vurige drive om met een kader het beste uit zichzelf én de natuur te halen. 

Blijf voorop lopen in de nieuwste culinaire ontwikkelingen! Ontdek de toekomst van de horeca in het nieuwste magazine De Nieuwe Keuken van Food Reporter. Dit nummer richt zich op 'Natuur bepaalt het menu' en 'Horeca zonder personeel'. Met interviews van de chefs van o.a. restaurant Neder, Barracuda, Bouchon du Centre en restaurant JA. Mis het niet en vraag het magazine nu aan!

Meld je nu aan en ontvang het nieuwste magazine van Food Reporter!

Meld je nu aan!

Ook interessant voor jou