Energie besparen: keukenapparatuur

In een horecakeuken staat veel apparatuur dagelijks te draaien. Al die apparatuur verbruikt veel energie. In deze blog geven we enkele tips om energie te besparen met jouw apparatuur.

1. Vervang uw oude vaatwasser

Gaat jouw vaatwasser al wat jaartjes mee? dan is de kans groot dat er ondertussen zuinigere modellen verkrijgbaar zijn. Een slimme keuze is een apparaat met lagere verbruikskosten en waarbij er geen afzuigkap nodig is.

2. Controleer de rubbers van koelingen

Door slecht sluitende rubbers van jouw koelingen kan er ijsvorming ontstaan. Daarnaast gaat er onnodig warmte verloren waardoor koelingen harder moeten werken om de gewenste temperatuur vast te houden. Dit kan al snel oplopen tot 5% meer energieverbruik. Maak de rubbers dus goed schoon of vervang ze wanneer dat nodig is.

3. Houd de condensor van koelingen schoon

Door stof en viezigheid op de condensor werken koelingen minder goed en zelfs storingen veroorzaken. Door ze goed schoon te houden met een stofzuiger of zachte borstel voorkom je technische problemen én bespaar je flink op de stroomkosten. Koelingen met stoffige condensors verbruiken al gauw 15% meer energie dan wanneer deze stofvrij zouden zijn. Een kleine moeite voor een grote besparing dus!

4. Plaats lamellen voor de koel- of vriescel

Als jouw medewerkers regelmatig in en uit de koel- en vriescel lopen, ontsnapt er veel warmte. Dat betekent dat de koelingen harder moeten werken om op temperatuur te blijven en dus meer stroom verbruiken. Door in de deuropening kunststof lamellen te plaatsen, gaat er veel minder kou verloren wanneer de deur open gaat.

5. Dek koelingen goed af


Als je de koel- en vriesmeubelen afdekt, kan je 20% besparen. Een goede optie is een koelmeubel met dagafdekking zoals glazen deuren. Door vitrines buiten openingstijden met nachtafdekking af te dekken, kan de besparing oplopen tot wel 50%.

6. SmartVide

Het SmartVide systeem is een apparaat waarmee je sous-vide kookt. Hiermee gaar je producten met de warmte die het water overbrengt. Culinair adviseur Jordy Middelbosch: “Ik werk graag met de SmartVide. Ik kan er grote hoeveelheden tegelijkertijd mee bereiden. Daarnaast is de temperatuur en garingstijd heel nauwkeurig in te stellen voor een perfecte bereiding. Een energie-efficiënt apparaat dus.” Lees hier meer over de Smartvide

Meer lezen over energie?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.