Energie besparen: check de basis

Met de stijgende energiekosten is het goed om eens kritisch naar jouw verbruik te kijken. Er zijn veel kleine aanpassingen die je eenvoudig kunt doen om energie te besparen. De tips in deze blog zijn direct toepasbaar.

“Wij chefs zijn gewend om op een bepaalde manier te werken waardoor we veel handelingen op de automatische piloot uitvoeren. Daarom raad ik aan om alle processen echt even bewust te bekijken. Zo is het eenvoudiger om te kijken wat beter kan en bij welke processen er energie bespaard kan worden.” volgens culinair adviseur Ben Oort.

"Energie besparen in de keuken begint met het veranderen van de mindset"

Voorkom onnodig energieverbruik met de volgende tips:

1. Zet de verwarming op tijd uit


Je kan veel veel stookkosten besparen door de verwarming een uur voor sluitingstijd al uit te zetten. Jouw gasten zullen hier niets van merken maar het levert een aanzienlijke besparing op. Zet ook vooral de verwarming uit in ruimtes die niet worden gebruikt.

2. Houd uw radiatoren vrij


Wanneer je de verwarming wel aan hebt, is het verstandig om de radiatoren zoveel mogelijk vrij te houden. Plaats dus geen meubels of zware gordijnen voor de radiatoren. Zo blijft er minder warmte hangen en profiteer je dus optimaal van de opgewekte warmte.

3. Zet ongebruikte gaspitten uit

Het is misschien verleidelijk om uit gemak ongebruikte gaspitten even aan te laten staan. Door dit niet te doen, bespaar je 10%. Ter illustratie: stel dat vier pitten twee uur per dag onnodig aan staan, dan komt dat neer op onnodig verbruik van ongeveer 1.200 m3 per jaar. Met de huidige gasprijzen is dat dus een aanzienlijke besparing. Door ook de elektrische platen en gasbrander niet onnodig aan te laten staan bespaar je nog eens 10%.

4. Frituur op maximaal 180 graden

Door de temperatuur van de frituur op maximaal 180 graden te houden, frituur je een stuk zuiniger. Daarnaast is het verstandig om de frituur af te dekken als je deze niet gebruikt. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren en kost het dus minder energie om de frituur weer op temperatuur te brengen.

5. Dek warmhoudapparatuur af

Door jouw warmhoudplaten en au-bain-maries goed af te dekken, bespaar je 20% energie. Ongebruikte apparatuur zet je het beste uit om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Hoewel we niet veel kunnen doen aan de kosten van energie, kan je met bovenstaande tips eenvoudig besparen op jouw energierekening.

Meer lezen over energie?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.