5 tips van energie-expert Harm

Niet alleen in de keuken kan je veel energie besparen. Ook op andere plekken in jouw pand zijn er mogelijkheden om eenvoudig te besparen. Energie-expert Harm geeft je 5 tips om je daarbij te helpen!

De energiemarkt is momenteel een interessante markt met alles wat er speelt. Flink gestegen prijzen en een lastige energietransitie leveren lastige vraagstukken op. In deze vraagstukken bijt Harm zich graag vast. Als onafhankelijk energieadviseur is hij inmiddels al ruim 10 jaar werkzaam in dit vakgebied. “Veel vraagstukken uit de energiemarkt, zoals het terugdringen van gasgebruik, spelen ook in de horeca. Dit maakt de horeca bij uitstek geschikt voor energiescans en analyses,” aldus Harm. Lees verder en ontdek de 5 tips om energie te besparen in uw pand. Bekijk ook de andere tips om energie te besparen.

1. Kies voor efficiënte verlichting

LED-verlichting is tot wel 90% zuiniger dan halogeen- of gloeilampen. Er valt dus veel winst te behalen wanneer je nog geen LED-verlichting hebt. Door dit te combineren met bewegingssensoren, brandt er geen onnodig licht op plekken waar niemand is.

2. Isoleer kieren met compressiebanden

Er gaat veel warmte verloren door kieren. Dit geldt met name voor oudere panden. Met compressiebanden kan je eenvoudig zelf kieren in kozijnen of tussen hout en steen dichten. Compressiebanden zijn makkelijk aan te brengen. Na het plaatsen zetten ze uit, tot wel drie keer de dikte, en vullen zo de kieren waardoor er geen warmte meer kan ontsnappen. Een rol van 10 meter is al aan te schaffen voor nog 20 euro. Hiermee dicht u twee kozijnen van 80 cm bij 120 cm.

3. Plaats tochtstrips en controleer ze jaarlijks

Niet alleen bij kieren in kozijnen gaat warmte verloren, ook de kieren onder deuren laten koude lucht binnen. Door het plaatsen van tochtstrips houd je de warme lucht binnen en de koude lucht buiten. Controleer de tochtstrips jaarlijks. Versleten strips verliezen hun werking, waardoor er weer warme lucht ontsnapt. Tochstrips kosten bij de bouwmarkt nog geen 10 euro per stuk.

4. Radiatorventilatoren plaatsen

Het plaatsen van radiatorventilatoren is een relatief goedkope manier om efficiënter te verwarmen. Deze ventilatoren worden onder radiatoren geplaatst. Ze blazen lucht langs de warme radiatoren waardoor er sneller en meer warme lucht in de ruimte komt. Deze ruimte is daardoor dus sneller op de gewenste temperatuur. Radiatorventilatoren kunnen tot wel 20% stookkosten besparen volgens energieleverancier Vattenfall.

5. Stap over van leverancier

Hoewel het nogal voor de hand liggend lijkt, kan overstappen van energieleverancier ook voor kostenverlaging zorgen. In de privésituatie kijken we vaak wel of we over kunnen stappen aan het eind van het jaar. Ook zakelijk kan het de moeite waard zijn om over te stappen. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je eenvoudig energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken.

Op zoek naar meer manieren om slim om te gaan met jouw energieverbruik? Vraag dan een adviesgesprek aan met Harm. Samen bespreken jullie de knel- en verbeterpunten in jouw zaak.


Meer lezen over energie?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.