Webinar: Bespaar met energie uit lokale bronnen

Met alle prijsstijgingen is verandering essentieel om als bedrijf rendabel te blijven. Een manier om de energierekening te drukken is door zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

Arne Eindhoven, expert op het gebied van circulaire energie, legt in deze webinar uit hoe je energie uit lokale bronnen kunt winnen en deze optimaal kunt inzetten. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je ook flink op jouw energierekening!

De energietransitie

De oorlog in Oekraïne heeft voor gigantische prijsstijgingen gezorgd. Gas werd 6 keer zo duur. Waar je eerst 50 cent betaalde voor een kuub gas, is dit nu bijna 3 euro. Dat zorgt voor enorme kostenstijgingen die voor veel ondernemers niet te overzien zijn. Het is daarom verstandig om te kijken of je van het gas af kan stappen. Ook vanuit de overheid wordt dit gestimuleerd. Onder andere door de aardbevingen in Groningen werd vanuit de overheid besloten om het gebruik van gas af te bouwen zodat Nederland in de toekomst niet meer afhankelijk is van het gebruik van gas. Dit betekent dat je in de toekomst jouw pand zult moeten verwarmen met stroom in plaats van gas. Hierdoor ontstaan nieuwe problemen zoals een tekort aan stroom en overbelasting van het stroomnet. De oplossing hiervoor? Je eigen stroom opwekken én verbruiken.

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Als je besluit om van het gas af te gaan, betekent dat een hoger stroomverbruik. Door de groeiende druk op het stroomnet kunnen netbeheerders niet altijd voldoen aan deze vraag. Wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen, ben je minder afhankelijk van deze externe partijen en zal jouw stroomtoevoer betrouwbaarder zijn. Of je hiermee voldoende stroom kunt opwekken om jouw gehele zaak op te draaien, is afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die je kwijt kan en de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Informeer je goed bij het aanschaffen van zonnepanelen. Vanuit de overheid is er ondersteuning in de vorm van subsidies. Lees hier meer over in onze whitepaper.

Terugleveren niet mogelijk? Gebruik zelf je opgewekte stroom!

Het kan zijn dat je zelf (te)veel energie produceert. Dit kan je terugleveren aan de netbeheerder. Hier krijg je een geldbedrag voor of het wordt gecompenseerd op momenten dat je stroom in moeten kopen. Zo betaal je niets extra als je net zoveel inkoopt als dat je heeft teruggeleverd. Dit heet de salderingsregeling . Door de overbelasting van het energienetwerk is terugleveren niet altijd meer mogelijk. Dat betekent dat je op de dalmomenten, wanneer jouw energieproductie laag is, je zonder de salderingsregeling alsnog stroom moet inkopen. Zeker voor jou als horecaondernemer is dit een uitdaging. Hoogstwaarschijnlijk gebruik je eind van de middag en in de avond de meeste stroom. Dat zijn juist de momenten dat jouw energieproductie lager is en waarschijnlijk niet voldoet aan jouw energiebehoefte van dat moment. Hierdoor zal je dus alsnog energie moeten bijkopen.

Hoe slaat u uw opgewekte stroom op?

Opgewekte stroom kan je opslaan in accu’s. Uit deze accu’s kan je op momenten dat je weinig energie produceert, jouw stroom halen. Overdag wanneer je productie het hoogst is en je verbruik het laagst, laad je dan de accu’s op. Deze opgeslagen stroom gebruik je op momenten dat jouw verbruik hoog en jouw productie laag is. De accu’s kan je dus zien als backup. Met voldoende accu’s kan je ervoor zorgen dat je volledig draait op jouw eigen opgewekte energie.

Op het juiste moment terugleveren of inkopen

Op het moment dat jouw accu’s vol zijn en je voldoende stroom hebt opgewekt is het tijd om te kijken naar de beste momenten om terug te leveren. Terugleveren doe je op momenten dat je geen stroom nodig hebt én de prijzen het hoogst zijn. Zo kan je rendementen behalen tot wel 30%! Het opwekken van energie wordt op deze manier een extra verdienmodel voor jouw horecaonderneming. Zijn de stroomprijzen op hun laagst en heb je zelf weinig opgewekt? Dan is dat het beste moment om stroom in te kopen en je accu’s op te laden.

Je weet nu dat je kunt besparen op de energierekening door je eigen stroom op te wekken. Door opgewekte energie op te slaan in accu’s, kan je ook in de avonduren draaien op jouw eigen geproduceerde energie. Zo ben je minder afhankelijk van het stroomnet en hoge prijzen van energie. Wil je meer informatie over energie en het besparen ervan? Bekijk dan onze energiepagina op bidfood.nl/energie .

Wie is Arne Eindhoven?

Arne is specialist op het gebied van duurzame energieproductie en batterijopslag. Hij adviseert bedrijven door heel Nederland. Dankzij zijn advies kunnen bedrijven hun zelf opgewekte energie uitgesmeerd over de dag gebruiken en worden zij minder afhankelijk van netbeheerders.

Arne’s visie op duurzame energie
Vanuit duurzaamheidsoverwegingen en om CO2-uitstoot te reduceren, moeten we van het gas af. De prijsstijgingen zijn vervelend, maar versnellen de energietransitie. De gasprijzen zullen een keer weer omlaag gaan, maar komen waarschijnlijk nooit meer op het oude prijsniveau. Daarom is het goed om na te denken over het afstappen van gas.


Heb je nog een vervolgvraag?

Mail je naam en telefoonnummer naar contact@bidfood.nl in, dan neemt Arne contact met je op.

Mail ons

Meer lezen over energie?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.