Waarom seizoensgroenten op jouw menukaart niet mogen ontbreken

Wat hebben boerenkool, pompoen, meiraap, schorseneren, asperges en pastinaak gemeen? Juist, het zijn allemaal typische seizoensgroenten. In deze blog lees je hoe je door het toevoegen van seizoensgroenten aan je menukaart extra beleving toevoegt voor je gasten én delen we inspiratie voor een gerecht boordevol wintergroenten.

Zo’n veertig jaar geleden was het de normaalste zaak van de wereld: men at het fruit en de groenten die op dat moment geoogst werden. Maar dankzij de komst van kassen, koelcellen én de mogelijkheid tot importeren zijn we er vandaag de dag steeds meer aan gewend geraakt dat verschillende groente- en fruitsoorten het hele jaar rond verkrijgbaar zijn. Aardbeien in december of zuurkool in de zomer: daar kijkt niemand nog van op.

Meer lokaal

Toch ontstaat langzamerhand een tegenbeweging. De horecakeuken richt zich steeds meer op lokale producten, met als automatisch gevolg dat koken met seizoensgroenten weer meer de norm wordt. En de gasten? Die omarmen deze ontwikkeling maar al te graag! Sterker nog: door meer uitleg en achtergrond te geven bij de producten in je gerechten, verhoog je de beleving voor je gasten. Vergeet het dus zeker niet te vermelden - op de menukaart of aan tafel - als de asperges van de lokale boer komen of de paddenstoelen van de plaatselijke teler.


Groenten per seizoen op een rij:

Winter

Boerenkool
Rodekool
Spruiten
Koolraap
Pastinaak
Witlof

Lente

Asperges
Meiraap
Paksoi
Raapstelen
Rabarber
Radijs
Tuinbonen

Zomer

Sla
Snijbiet
Sperziebonen
Spinazie
Tomaten
Venkel

Herfst

Knolselderij
Paddenstoelen
Pompoen
Spruitjes
Wortel

Winterse salade met pompoen en prei

De wintergroenten prei en pompoen vormen de basis voor deze salade, de sexy sauerkraut zorgt voor een friszure twist. Perfect om op de menukaart te presenteren als winterse lunch of bijgerecht.

Aan de slag met wintergroenten

Alles voor een winterse salade

Bekijk alle

Pompoenblokjes

Bestellen

Prei gekonfijt in olijfolie

Bestellen

Salad pea

Bestellen

Sexy sauerkraut

Bestellen

Ook iets voor jou?