7 terrastips van horecaspecialist Milo Berlijn

Het terrasseizoen staat op het punt van beginnen. We vroegen horecaspecialist Milo Berlijn naar zijn tips om optimaal te profiteren van het terrasseizoen. Zijn belangrijkste tip? 'Zie je gasten en zorg dat je gezien wordt.'

Dit ondernemersverhaal verscheen eerder in ENJOY, het magazine voor de fastservice branche van Bidfood. Bekijk het hele magazine hier.

1. Wees voorbereid

Begin tijdig met het trainen van je medewerkers en denk na over de routing en werkstations. Door bijvoorbeeld je bestek(zakjes), suiker, koffiemelk, mayonaise en sauzen op een slimme plek te positioneren, houdt je de loopafstanden beperkt. Hetzelfde geldt voor een grote bowl voor je dranken; dit is niet alleen efficiënt, maar draagt ook bij aan de beleving.

2. Creëer rust en regelmaat

Laat je medewerkers zoveel mogelijk dezelfde route lopen. Dit is goed voor de gewenning en geeft rust op een terras. Zorg er daarnaast voor dat jouw medewerker(s) goed zichtbaar zijn voor de gast. Het ongeduld van de gasten is buiten meestal groter dan binnen. Eén van de oorzaken is het niet zichtbaar zijn van personeel. Een andere oorzaak is het niet opgemerkt worden. Des te slimmer is het om bestellingen op te nemen met het zicht naar de terras-ingang. Door nieuwe gasten meteen welkom te heten, zullen ze al snel minder ongeduldig reageren. Gezien worden, is misschien wel het allerbelangrijkste!

3. Denk aan fietsers

Veel aanloop van fietsers? Zorg dan voor een stalling net buiten het terras, waar de fiets in het volle zicht staat.

4. Denk aan de kleintjes

Maak je terras ‘kids-proof’ en zet bijvoorbeeld een grabbelton neer. Kinderen die zich gedragen, mogen na afloop iets lekkers grabbelen. Zo’n vooruitzicht werkt beter dan een kleurplaat met potloden, want daar zit de jeugd echt niet meer op te wachten.

Alles voor een succesvol terrasseizoen

Bekijk alle

Bravour verse friet

Bestellen

Crunchy bloemkool bites

Bestellen

La Comida tortillachips naturel

Bestellen

La Pinsa base bianca

Bestellen

5. Zien eten, doet eten

Leg een toffe ijskaart met visuals op tafel, serveer tweepersoons sorbets met rietjes en parapluutjes én laat je gaafste cocktails zien. Alles om de voorbijganger te verleiden om op jouw terras plaats te nemen.

6. Betrek de medewerkers

Schenk aandacht aan je medewerkers. Deel zonnebrandcrème uit (ook aan gasten) en stimuleer ze door het positieve te benadrukken. Gemotiveerde en positieve medewerkers zijn gastvrije medewerkers. Laat ze aan het begin van het seizoen zo veel mogelijk zelf proeven, zodat ze meer ‘feeling’ krijgen met het assortiment en vraag ze naar hun mening.

7. Speel in op regen

Het blijft Nederland, dus een regenbui is nooit ver weg. Gaat het inderdaad regenen, deel dan poncho’s en/of paraplu’s uit en ga rond met gratis bitterballen. Creëer een groepsgevoel op het terras en maak het extra gezellig. Koelt het af? Geef de gasten dan een warme deken. ‘Geven’ is gastvrijer dan je gasten zelf een deken laten pakken!

Milo Berlijn is gastvrijheidscoach, spreker en inspirator en biedt met zijn bedrijf Trainmark diverse trainingen aan.

Alles voor een succesvol terrasseizoen

De zon die zich steeds vaker laat zien en temperaturen die stijgen, dat betekent maar één ding: het terrasseizoen is weer in aantocht! Shop nu alle benodigdheden voor een succesvol terrasseizoen, van frisse witbiertjes tot zomerse wijnen en alles voor een verrassende borrelplank.

Naar de webshop

Ook iets voor jou?