Omlaag met die rekening! 8 tips om energie te besparen

Wil je geld besparen op je energierekening? Overweeg dan om te investeren in extra zuinige energiebronnen. Hiermee spaar je je portemonnee én het milieu. Ook wanneer je extra alert bent op de verspilling van energie, kunt je op jaarbasis veel geld besparen. In deze blog lees je 8 tips om je goede energie-voornemens in de praktijk te brengen.

Ton Schoot Uiterkamp, emeritus hoogleraar milieukunde (Rijksuniversiteit Groningen) is expert op het gebied van energiesystemen en duurzame productie. Hij deelt zijn tips graag, dus doe daar vooral uw energievoordeel mee

1. Meten = weten

“Besparen, of weten waar en hoe je kunt besparen, begint bij het in kaart brengen van de energiestromen. Waar gaat welke energie naar toe? Meten is weten, dus schaf metertjes aan die aangeven waar water, elektriciteit en gas naartoe gaan. Ook is het nuttig om CO2-meters te plaatsen in de keuken en aan de voorkant van je zaak. Zo heb je meteen een maat voor nut en noodzaak van ventilatie in die ruimtes.”

2. Sluipstroom of lek?

“Schakel de voornaamste stroomverbruikende apparatuur uit en kijk per metergroep of, en zo ja waar, nog sluipstroom wordt verbruikt. Waar gaat de stroom dan heen? Staat er nog ergens apparatuur aan? Of sijpelt de stroom weg? Zo kun je makkelijk lekstromen ontdekken en aanpakken.”

3. Stap over op inductie

“Kun je overstappen van gas op inductie? Doe dat dan gelijk! Een snelle vergelijking leert het volgende: gas kost € 8,10 en stroom € 6,00. Je bespaart dus € 2,10 per uur, maal 7 uur per dag is dat € 15,75. Maal gemiddeld 250 dagen per jaar kom je met inductie op een besparing van € 3.937,00 op jaarbasis!

4. Led's do it

“Zet alles over op LED-lampen. Is nu een investering, maar op termijn een besparing. LED-verlichting bespaart 85% energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.”

5. Hotelkamer op 18 graden

“Een goede besparingstip: stook hotelkamers niet te heet. Koeler slaapt nog gezonder ook! Zet de kamers standaard op 18 graden Celsius. Leg je gasten duidelijk uit hoe ze de kamertemperatuur zelf kunnen regelen en vraag of ze de temperatuur bij het verlaten van de kamer weer op 18 graden zetten.”

6. Vervang oude apparatuur

“Oude apparatuur verbruikt vaak meer dan nieuwe. Houd bij wanneer een apparaat is aangeschaft. Is je koelkast meer dan 15 jaar oud, dan kun je die beter vervangen door een nieuwe met de hoogste A-rating

7. Warmtewisseling

“Een ideale vorm van keukenafzuiging is een warmtewisselaar. De warme lucht die naar buiten gaat, verwarmt de koude lucht die wordt aangezogen. Scandinavië loopt met deze energiezuinige techniek voorop. In Nederland is de firma Brink een expert in balans ventilatie en warmteterugwinning.”

8. Deuren dicht

“Ook al staat het gastvrij om de deuren open te laten: houd ze liever dicht. Dit scheelt enorm in je verbruik.”

Ook iets voor jou?