ma 2 sep 2024

Arla Pro: duurzaamheidsthema's in de keuken


Omgaan met dieetwensen: biologisch, lactosevrij, plantaardig – waar te beginnen? Als chef wil je niets liever dan je gasten verrassen met gerechten van topkwaliteit, zonder daarbij de kosten uit het oog te verliezen. Tegelijkertijd sta je voor de uitdaging om te voldoen aan diverse dieetwensen. Hoe zorg je ervoor dat je deze verzoeken kunt invullen, terwijl je trouw blijft aan jouw visie om te koken met respect voor de natuur? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen biologisch, lactosevrij en plantaardig? En hoe kun je deze het beste integreren in jouw menu? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Biologisch

Met biologisch weet je dat het voedsel op de meest natuurlijke manier is geproduceerd. Maar wat zegt dit voor natuur, koe, mens, boer, prijs en de smaak van jouw biologisch product?

Natuur
Respect voor het milieu is één van de kernwaardes. Het begint met een levende bodem die vruchtbaar blijft door gewasrotatie, dierlijke mest en compost. Op deze manier draagt de biologische boer bij aan de veerkracht van het ecosysteem. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest en geen pesticiden. Ze bemesten het land zoveel mogelijk met de mest van hun eigen biologische koeien om het gras en de klavers goed te laten groeien.

Koe
De koeien krijgen 100% biologisch voer. De koeien krijgen de ruimte in hun stallen, een lekkere massageborstel en ze kunnen, als het weer het toelaat, van de vroege lente tot de late herfst lekker in de wei wandelen. De biologische koeien krijgen geen preventieve antibiotica.

Mens
Biologische producten bevatten geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Zo proef je puur natuur!

Boer
Eerlijkheid en rechtvaardigheid in de gehele keten is een belangrijk principe binnen biologische landbouw en veehouderij. Dit heeft hogere, maar tevens eerlijke prijzen voor de boer tot gevolg. Het goede nieuws is dat het prijsverschil kleiner wordt. Wij doen er alles aan om daarbij te helpen. Als de grootste producent van biologische zuivel ter wereld zijn we in staat om op grote schaal biologisch te produceren, terwijl we onze prijzen concurrerend kunnen houden. Nu de biologische beweging nog steeds aan kracht wint en geen tekenen van vertraging vertoont, is dit misschien wel hét moment om de overstap te maken.  

De bevindingen van chef John Stoffers

Zijn er nu ook verschillen in smaak en bereiding met het koken met biologische producten? Bekijk de bevindingen van Chef de cuisine, John Stoffers van Restaurant First. Het restaurant is aangesloten bij Euro-Toques. John test Arla Pro biologische kookroom en biologische slagroom.

Bekijk de video's

Waarom biologisch

Er valt veel te vertellen over biologisch in landbouw en veehouderij. Als je de vier basisprincipes weet die biologische boeren hanteren, dan is de kracht van biologisch wat beter te begrijpen:

  1. Gezondheid van bodem, plant, dier en planeet is net zo belangrijk als de gezondheid van de mens.

  2. Respect voor het milieu. De boer gebruikt de kracht van het ecosysteem en biodiversiteit op en rond de boerderij. Biologische boeren gebruiken geen kunstmest en geen pesticiden.

  3. De boer springt zorgzaam om met natuurlijke hulpbronnen.

  4. Eerlijk staat centraal. Het produceren van biologisch voedsel moet voor iedereen in de keten rechtvaardig zijn. Van boer tot consument. Dit heeft hogere, maar tevens eerlijke prijzen voor de boer tot gevolg. Het goede nieuws is dat het prijsverschil kleiner wordt.

Nu de biologische beweging nog steeds aan kracht wint en geen tekenen van vertraging vertoont, is dit misschien wel hét moment om de overstap te maken.

Er is nog meer onderzoek nodig om wetenschappelijk te kunnen onderbouwen of biologisch ook gezonder is. Wat we in ieder geval wel zeker weten van biologische zuivel is dat het op de meest natuurlijke manier is geproduceerd gericht op een gezonde, vruchtbare bodem vol voedingsstoffen.

Eu biologisch keurmerk

De biologische melkveehouders van Arla produceren volgens de Europese wettelijke richtlijnen voor biologische productie. De producten dragen dan ook een EU biologisch-keurmerk.

Bekijk meer

Lactosevrij

Dit betekent dat het product géén lactose bevat. Lactose zit van nature in zuivel. Maar er zijn heel eenvoudig alternatieven voor te vinden zonder dat je zuivel uit het menu hoeft te schrappen of helemaal plantaardig moet koken. Je hebt namelijk lactosevrije zuivel. Deze wordt geproduceerd door de lactose, oftewel melksuiker, uit de zuivelproducten te verwijderen. Dit wordt meestal gedaan door het enzym lactase toe te voegen aan de zuivel, dat de lactose afbreekt in glucose en galactose. Hierdoor wordt de lactose omgezet in verteerbare suikers. Deze lactosevrije zuivel is geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. De kwaliteit en de smaak is zoals je gewend bent van ‘gewone’ zuivel. 

Plantaardig

Deze voeding is afkomstig van planten en bevat geen dierlijke producten. Het is ideaal voor veganisten en mensen die een meer plantaardig dieet volgen. Omdat plantaardige producten geen zuivel bevatten is een plantaardig product tevens lactosevrij. 

Ook interessant voor jou