di 27 aug 2024

Gastronomische trends uit de najaarsgids

Masha Daanen Redacteur Bidfood

De laatste horecatrends en praktische tips om in het najaar maximaal rendement te behalen: ontdek hier alles wat je nodig hebt om jouw horecazaak dit seizoen te laten stralen. Van innovatieve wijntrends tot de voordelen van lokaal inkopen.

Kenny over lokaal inkopen

Steeds meer ondernemers kunnen zich geen restaurant meer voorstellen zonder lokale producten. Het contact met telers en boeren uit de buurt zorgt iedere dag weer voor inspiratie.

"Werken met lokale producten geeft je gerechten een persoonlijke en authentieke twist en helpt je om te blijven variëren op basis van seizoensproducten. Het zoeken van de juiste leveranciers kan echter wel veel tijd kosten. Juist dan biedt ons lokale AGF-assortiment uitkomst. Nog een voordeel van ons aanbod is dat wij (in tegenstelling tot een kleine leverancier) direct kunnen opschalen. Ons lokale en seizoensgebonden assortiment is dus voor iedereen beschikbaar."

Bekijk het assortiment bij Bidfood

Frank over wild als duurzame optie

Steeds meer chefs gaan terug naar de werkwijze van een aantal generaties geleden: koken met wat de natuur op dat moment te bieden heeft.

"Als je zoekt naar een duurzame manier om vlees op de kaart te zetten, dan kan wild een goede uitkomst bieden. Wild is over het algemeen bijna altijd lokaal en duurzamer. Daarbij schiet een jager in principe alleen dat wat men op een gegeven moment nodig heeft. Hierdoor weet je bijvoorbeeld zeker dat het wild geen jongen meer hoeft groot te brengen en wordt het evenwichtig in het natuur- en jachtgebied behouden. Het dier heeft vrij geleefd, en kiest zelf wat het eet. Deze smaken krijg je dan ook weer terug in het vlees."

Bekijk het assortiment Wild bij Bidfood

Jeroen over meer doen met minder personeel

Doordat het personeel steeds moeilijk te vinden is zien we een groeiend aantal maxizaken: meer couverts zonder bedienend personeel door zelfservice of het gebruik van robots. Daarentegen kiezen minizaken juist bewust voor minder couverts, zodat ze de zaak met minimaal personeel kunnen draaien.

"Om een concept goed te draaien met minder personeel, kun je gebruikmaken van de verse mise-en-placecomponenten van Jordy's Keuken. Denk aan soepen zoals erwtensoep met spek en Oosterse pompoensoep, en sauzen zoals jus de veau, saus van eekhoorntjesbrood of boter-béarnaisesaus. Hiermee verzorgen wij dus de extra handjes voor je."

Bekijk alle Jordy's keuken producten

Jorrit over alcoholvrije wijn

Steeds meer restaurants bieden een arrangement met non-alcoholische dranken. Zoals verschillende sappen of alcoholvrije wijn.

"0.0-wijnen serveren, 100% alcoholvrij dus, is een bewuste keuze in deze tijd. Drinkgedrag en gezondheid gaan hierbij hand in hand. De gast bewustmaken van een gezonde levensstijl betekent ook het serveren van gezondere dranken in jouw restaurant. De vraag is of we 0.0-wijnen nog wel zo moeten noemen. Er ontbreekt altijd iets aan de smaak doordat er geen alcohol in zit. Hoe dan ook kun je je sterk onderscheiden door te laten zien dat je de gezondheid van jouw gast hoog in het vaandel draagt. Alcoholvrije wijn past daar zeker bij."

Bekijk onze exclusieve wijnen