di 9 jul 2024

Alles over Bourgogne wijnen

Manon SerreliWijnspecialist bij Bidfood

De Franse Bourgogne is, samen met de Bordeaux, een van de bekendste en meest geliefde wijngebieden ter wereld. Het is de thuisbasis van enkele van de meest gewilde wijnen die bekend staan om de elegante, complexe en overdadige smaken – de uitdrukking ‘leven als een Bourgondiër’ bestaat immers niet voor niks! Meer weten over de Bourgogne wijnstreek, welke druiven hier allemaal groeien, hoe je een goede Bourgogne wijn kiest en wat je ernaast serveert? Lees dan snel verder.

Bourgogne druiven

In Frankrijk is het gebruikelijk om geen druivenras op het wijnetiket te vermelden omdat ze liever de nadruk leggen op de regio. Voor de Bourgogne betekent dit, als er niks op het etiket staat, dat de rode wijnen van pinot noir zijn gemaakt en de witte wijnen van chardonnay. Deze twee rassen gedijen namelijk het allerbeste in de Bourgogne. Hou hierbij wel rekening dat deze druiven zowel in het noorden als in het zuiden groeien en daarmee erg in smaak verschillen. Maar er zijn meer druivenrassen in deze streek, al zijn ze schaarser. In het Beaujolais gebied zijn alle rode wijnen namelijk van de gamay-druif gemaakt en steeds meer jonge wijnmakers planten de witte aligoté-druif aan.

Bourgogne wijnstreek

Zoals bij alle wijnen is het gebied (en daarmee het terroir) van groot belang voor de smaak van de wijn. De Bourgogne streek is een langgerekt gebied dat rijkt van noord (Dijon) tot zuid (Lyon). Het kent verschillende klimaten en bodemsoorten waardoor een wijn uit het noorden van de Bourgogne compleet anders kan smaken van een wijn uit het zuiden. Er zijn 5 belangrijke gebieden:


1. Chablis

Het noordelijke deel van de Bourgogne lag vroeger aan een grote binnenzee. Dit zorgt ervoor dat de bodem vol kalk en mineralen zit wat de bekende Chablis-wijn haar frisse en minerale smaak geeft. Deze wijn is dan ook een perfecte partner voor vis, schaal- en schelpdieren en wordt ook wel ‘oesterwater’ genoemd.


2. Côte d’Or

Het hart van de Bourgogne bestaat uit twee gebieden: Côte de Nuit en Côte de Beaune. Hier groeien op de zonnige heuvels prachtige druiven voor zowel witte (chardonnay) als rode (pinot noir) wijnen. In dit gebied liggen de meeste grand cru wijngaarden van de Bourgogne die de beste en duurste wijnen van de wereld produceren, zoals de legendarische grand cru's van Romanée-Conti en Montrachet. De mooiste volle en ronde pinot noirs komen uit de dorpen Pommard en Volnay. Terwijl de beste volle en vettige chardonnays uit Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet komen.


3. Côte Chalonnaise

Iets zuidelijker ligt Côte Chalonnaise, wat door het heuvelachtige landschap niet veel warmer is dan Côte d’Or. Het grillige landschap maakt de druiven echter van iets mindere kwaliteit. De bodem in het noordelijke deel van dit gebied is kalkrijk waardoor de wijnen uit Rully en Mercurey fijn en soepel zijn. In het zuiden, in dorpen als Givry en Montagny, zijn de wijnen meer gesloten.


4. Mâconnais

Nog zuidelijker ligt Mâconnais, waar de chardonnay-druif overheerst. Deze druif gedijt namelijk bij het rustige landschap en zachte klimaat. De prachtige chardonnay-wijnen worden op hout gerijpt wat ze een heerlijke volle en vettige smaak geeft. De beste wijnen komen hier uit Mâcon, Mâcon-Villages, Pouilly-Fuissé en Saint-Véran.


5. Beaujolais

Het grootste wijngebied van de Bourgogne is Beaujolais, welke het meest zuidelijk ligt. Het gebied staat bekend om haar rode wijnen van de gamay-druif. Deze wijnen kun je zowel jong drinken als langer laten rijpen voor een mooie complexe smaak. De beste Beaujolais wijnen komen uit de cru’s Brouilly, Morgon, Fleurie en Moulin-á-vent.

Hoe kies je een goede Bourgogne wijn?

Omdat de druivenrassen vaak niet op de etiketten staan, is het van belang dat je naast de verschillende regio’s ook de verschillende benamingen leert kennen. Zo zijn er 4 verschillende kwaliteitscategorieën voor Bourgogne wijnen:

  1. AOC Bourgogne: wijnen met alleen ‘Bourgogne’ op het etiket. Dit kunnen zowel rode als witte wijnen zijn en liggen voornamelijk voor een betaalbaardere prijs in de supermarkten. De druiven hoeven niet van één wijngaard te komen en de wijnen zijn vaak minder complex of bijzonder.

  2. Appellation villages: wijnen met ‘de villages’ op het etiket zijn nog iets beter dan de voorgaande categorie en komen uit een van de 44 appellations villages. Deze wijnen zijn iets complexer in smaak.

  3. Premier cru: wijnen met ‘premier cru’ en de vermelding van een appellation en wijngaard op het etiket. Er zijn in de Bourgogne meer dan 600 wijngaarden met deze status.

  4. Grand cru: wijnen met ‘grand cru’ en de vermelding van een van de 33 grand cru wijngaarden op het etiket. Het gaat hierbij om de beste 1% van alle Bourgogne-druiven die voor een hele complexe en mooie smaak zorgen. Dit zijn uiteraard ook de duurste wijnen.

Wijn en spijs met Bourgogne wijnen

Leven als een Bourgondiër slaat niet alleen op de wijn maar ook absoluut op het eten. Deze wijnen gaan dan ook perfect samen met de smaakvolle en overdadige gerechten uit dit gebied. De rode pinot noir-wijnen zijn bijvoorbeeld heerlijk met boeuf Bourguignon, coq au vin, escargots of andere vleesgerechten van rundvlees, eend, kalkoen, konijn of kip. Ook kazen als brie, gruyère en Beaufort zijn hier lekker bij. De witte chardonnay-wijnen gaan over het algemeen goed bij vis en schaal- en schelpdieren, kip, kalf of jonge kazen.

  • Ook interessant voor jou