di 16 jul 2024

Maak je klaar voor het terrasseizoen

Rianne van VulpenRedacteur Bidfood

Als de zon zich steeds vaker laat zien en de temperatuur blijft stijgen de komende maanden, dan stromen ook de terrassen vol. Hoe maak je jouw terras aantrekkelijk voor de gast? En hoe zorg je ervoor dat je je personeel zo efficiënt mogelijk kunt inzetten? In deze blog bespreken we een aantal aandachtspunten waarmee jij optimaal voorbereid bent voor het komende terrasseizoen.

Maak van je menukaart een terraskaart

Zorg ervoor dat je voldoende terrastoppers in huis hebt zodra de zonnige dagen weer aanbreken. Een borrelplank is makkelijk te serveren en je kunt veel variëren met zomerse hapjes.

Kies naast de traditionele borrelhapjes ook voor de upcoming vegan terras snacks. Gevulde hapjes of ‘pulled’ gerechten zijn bijvoorbeeld trendy toevoegingen die je borrelplank compleet maken. Mocht je nog leftovers hebben, dan is een borrelplank ook ideaal om op een creatieve wijze een terrastopper op de kaart te zetten en voedselverspilling tegen te gaan.

Daarnaast hebben gasten tijdens een warme dag ook behoefte aan een zomerse verfrissing. Vernieuw de drankenkaart met zomerse wijnen, bieren en cocktails. ‘Ready to Drink’ cocktails (RTD), oftewel kant-en-klare cocktails, zijn echt een uitkomst. Deze opkomende drankjes zijn ideaal als je tijdens een drukke zomermiddag geen tijd hebt om alle cocktails zelf te shaken, maar toch een ruim assortiment wilt aanbieden.

Een optimale terras indeling

Een belangrijk onderdeel van het succes van je terras is de indeling ervan. Een efficiënte inrichting heeft als voordeel dat het personeel geen onnodig lange route hoeft af te leggen om de gasten te bereiken. Daarnaast moeten de hoofdpaden van je terras voor iedereen goed begaanbaar zijn en moet er rekening worden gehouden met het aantal stoelen en tafels zodat het niet te vol staat. Uit een rondvraag van MissetHoreca onder horecaondernemers blijkt dat er gemiddeld op 100 vierkante meter 61 stoelen staan en dat teveel stoelen alleen maar averechts werkt. Mocht je toch meer ruimte willen creëren dan kun je kiezen voor compacte meubels die minder oppervlakte innemen. Met een ‘borrelbank’, een bank met geïntegreerde tafels, kun je efficiënt meer zitplaatsen creëren. 

Verwarm je terras op een duurzame manier

In het begin van het terrasseizoen kan het overdag uit de wind al goed warm worden, maar zullen de avonduren soms nog koud aanvoelen. Daarom wil je graag dat je gasten er ook ‘s avonds nog warmpjes bij zitten. Bij de traditionele terrasheaters gaat er veel warmte verloren en bovendien kunnen ze tegenwoordig vrij duur zijn in verbruik door de toegenomen energieprijzen. Alternatieven zoals verwarmde kussens worden daarom steeds populairder. Er zijn zelfs kussens met verschillende standen waarmee de gast zijn eigen warmte kan bepalen.

Training voor je personeel

Om een succesvol terrasseizoen te draaien, is jouw personeel de essentiële factor. Als het team naar een hoger niveau wordt getild, zul je dat zien aan de resultaten. Het is natuurlijk belangrijk dat het personeel de terraskaart kent, maar je wilt ook dat zij een steentje bijdragen aan het verhogen van de omzet. Een manier om meer uit je terrasseizoen te halen via je personeel is door cross-sell en upsell. Het aanbieden van iets lekkers bij de koffie of het verkopen van een prijswinnende sauvignon blanc in plaats van de huiswijn, zijn manieren van cross- en upsell om zoveel mogelijk uit het terrasseizoen te halen.

Hopelijk kun je aan de hand van deze aandachtspunten de laatste voorbereidingen treffen om helemaal klaar te zijn voor de opening van het terrasseizoen!

Alles voor een succesvol terrasseizoen

fallback: the node "undefined" is not handled
Naar de webshop
  • Ook interessant voor jou