ma 15 jul 2024

Dit zijn dé wijntrends voor deze zomer

Rianne van VulpenRedacteur bij Bidfood

De opkomst van alcoholvrij, de groeiende populariteit van lichte wijnen en de invloed van klimaatverandering: het is slechts een kleine greep uit de vele ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn in de wijnwereld. Wat mag op jouw wijnkaart zeker niet ontbreken komende zomer? Bidfood’s wijnspecialist Manon Serreli praat je bij over de belangrijkste wijntrends van dit moment.

Lichte, fruitige wijnen zijn populair

‘Lichte, fruitige wijnen zijn enorm in trek. Deze wijnen met geen hout groeien enorm in populariteit. De regio Vinho Verde in Portugal levert wijnen die perfect inspelen op deze trend: lichte wijnen, met een alcoholpercentage dat nèt wat lager ligt, zo rond de 8,5%. Het nieuwe label Alter Minds is een mooi voorbeeld van zo’n lichte wijn uit die regio.’.

De opkomst van rosé

‘Ook rosé is enorm in opkomst. Zodra de zon gaat schijnen, zie je nu iedereen rosé drinken. Veel wijnhuizen spelen in op die trend. Verder zie je dat de rosé weer iets donkerder wordt. Een paar jaar terug was de trend dat de rosé bijna wit moest zijn, maar daar komen we van terug. Men wil toch echt rosé drinken, dus het mag wel wat kleur hebben. En inmiddels weten mensen ook dat de rosé niet per se zoeter wordt naarmate de kleur donkerder is.’

Groeiende vraag naar alcoholvrije wijnen

‘Een andere belangrijke trend, is die van alcoholvrije wijnen. Niet zozeer een lager alcoholpercentage, maar echt de nul-procent-wijnen. Die zie je steeds gangbaarder worden en de kwaliteit ervan is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Vroeger had je alleen maar de Duitse alcoholvrije wijn, waar de alcohol uitgekookt was. Tegenwoordig zijn er heel veel andere technieken die wijnmakers gebruiken om alcohol uit de wijn te halen. Daardoor ontstaat een heel kwalitatieve wijn, maar dan zonder alcohol. Het is soms echt bijna niet van wijnen met alcohol te onderscheiden. Die verbetering in smaak zorgt ervoor dat mensen steeds vaker voor de alcoholvrije variant kiezen.’

Opkomst Portugal als wijnland

‘Houd Portugese wijnen in de gaten, want Portugal is als wijnland enorm in opkomst. Ze werken er veel met onbekende druifsoorten en meestal in blends. Vooral rode wijn maken ze er soms van wel 15 verschillende soorten druiven. Niet erg romantisch voor het verhaal, maar het zorgt er wel voor dat de prijs altijd scherp is. En – niet onbelangrijk - de kwaliteit is ook supergoed. Dus die Portugese wijnen vinden zeker hun weg naar de Nederlandse markt.’

Iets meer bubbels, iets minder rood

‘De laatste jaren zien we in Nederland dat er over het algemeen wat minder wordt gedronken, maar áls we drinken, kiezen we voor betere wijnen. Dus men wil wel wat meer uitgeven aan een fles wijn. Van oorsprong is Nederland niet echt een bubbel-land, maar je ziet nu dat mensen steeds vaker bubbels gaan drinken; als aperitief of bij iets feestelijks. Daar tegenover zien we dat het drinken van rode wijn juist een beetje terugloopt. Eigenlijk hangt dit samen met de eerste trend: mensen kiezen liever voor een lichte, fruitige wijn, dan voor een zware rode wijn.’

Vegan wijn door nieuwe technieken

‘Als we kijken naar het maakproces van wijnen, dan zie je dat er steeds vaker wordt teruggegrepen naar oude technieken. Bij natuurwijn en biodynamische wijnen wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van natuurlijke vergisting en wordt er zonder toevoegingen gewerkt. Daarnaast is er een tijdje geleden een nieuw middel op de markt gekomen: bentoniet, waarmee wijn geklaard kan worden zónder gebruik te maken van dierlijke producten. Dat zorgt ervoor dat steeds meer wijnen volledig vegan gemaakt kunnen worden.’

Ook interessant voor jou