Ondernemersverhaal A Beautiful Mess

A Beautiful Mess slaat een brug tussen vluchtelingen, gasten en bedrijven. De horeca is hiervoor een dankbaar middel. Het talent komt tot bloei in de cafés en restaurants van A Beautiful Mess, en wordt zo klaargestoomd voor een carrière. Bijvoorbeeld in de horeca.

A Beautiful Mess laat vluchtelingen weer mens zijn. Door samen te werken, het contact met de gasten en het vooruitzicht op een duurzame baan. De BV (zonder winstoogmerk) telt nu één restaurant en twee community cafés. Binnenkort opent in het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com een groot restaurant met uitzicht op ’t IJ, met ook hier medewerkers uit diverse landen. Een diverse doelgroep als beautiful mess en een kweekvijver voor talent.

The Manor Hotel

“De horeca verbindt”, vertelt Zouhair Kharkhour, operationeel directeur van A Beautiful Mess.“Tegelijkertijd is dit een veilige wereld om sociale contacten op te doen én te groeien. We zijn begonnen met een pop-up restaurant in de Bijlmer Bajes en The Manor Hotel; dat ging zó goed, dat er nu sprake is van meer vestigingen. We werken met vaste medewerkers en vrijwilligers. Die laatsten werken in de regel zes maanden voor ons. Hierna ondersteunen we ze richting een duurzame baan, bijvoorbeeld in de horeca. Er zijn genoeg horecabedrijven die behoefte hebben aan medewerkers. Die behoefte is er ook onder leveranciers en andere bedrijven. Zo snijdt het mes aan twee kanten; we slaan een brug tussen vluchtelingen en het bedrijfsleven.”

"HET GAAT EROM DAT WE DEZE MENSEN IN HUN KRACHT ZETTEN"

De medewerkers worden getraind in soft en hard skills. Onder soft skills vallen bijvoorbeeld ‘omgangsvormen’ en de Nederlandse taal, onder hard skills de modules ‘bar/barista’, ‘keuken/haccp’ en ‘bediening/gastvrijheid’. Veel deelnemers ambiëren een carrière in de horeca, maar dat hoeft níet. “Het gaat erom dat we deze mensen in hun kracht zetten”, zegt Zouhair. “Ook gezien hun persoonlijke achtergrond en ‘vlieguren’ in het land van herkomst. Eén van onze medewerkers trad onlangs in dienst bij een financieel adviesbureau, omdat dit beter bij hem past. Anderzijds hebben we een Afghaanse jongen zien vertrekken naar de cateraar van Oracle. Die was zo enthousiast, dat ze hem per se wilde hebben.”

Behoefte aan talent

A Beautiful Mess blijft zoeken naar partners om mee samen te werken; van cateraars en restaurants tot een leverancier als Bidfood. “Ik zit al twintig jaar in de horeca”, vertelt Zouhair. “Hiervóór werkte ik als directeur operations van De Avocado Show. Ik ken de markt en ik ken Bidfood, met wie ik een goede band heb opgebouwd. Aan beide zijden van de horeca is er veel behoefte aan talent. Wij hebben het talent in huis. Het talent om chauffeur te worden bijvoorbeeld, of leerling-kok. Vluchteling ben je door pech en omstandigheden, maar het is niet wat deze mensen identificeert. Zij hebben oók een opleiding gehad en zijn goed in staat om hun carrière weer op te pakken. Plús super gemotiveerd.”

Van shakshuka tot mezze

Behalve dat A Beautiful Mess een brug slaat naar het bedrijfsleven, doet het dat ook naar de gast. “De interactie met de buurt haalt veel mensen uit hun isolement”, vertelt Zouhair. “Tegelijkertijd leren gasten de mensen met een vluchtelingenstatus beter kennen. Het verkleint de onderlinge afstand. Dit geldt het meeste voor onze community cafés in Utrecht en Arnhem. Hier serveren we koffie en dagmenu’s aan buurtbewoners en azc-bewoners. In onze restaurants speelt die interactie ook een rol, maar staan de kwaliteit en gastvrijheid echt voorop. Met gerechten uit de Midden-Oosterse en Afrikaanse keuken; van shakshuka tot mezze. Bijna elke medewerker is een bron van inspiratie, want in die culturen speelt eten een belangrijke sociale rol.”

Booking Campus

Binnenkort opent het tweede restaurant van A Beautiful Mess, en de vierde horecalocatie in totaal. Op het Oosterdokseiland, in het hoofdkantoor van Booking. com (Booking Campus). Met in totaal 800 vierkante meter aan horecaruimte. “Een prachtlocatie, midden in de stad”, zegt Zouhair. “Met diverse horeca-disciplines, van restaurant en kookworkshops tot evenementen. Inclusief open keuken en een groot terras. Een inspirerende plek waar mensen, smaken en verhalen samenkomen!”

Ook interessant voor jou