ma 12 mei 2025

Oogsten in de Oosterschelde: Neeltje Jans Mosselen


De Neeltje Jans mosselen zijn beroemd om hun versheid en kwaliteit, dankzij het ideale kweekgebied in de Oosterschelde. Door korte aanvoerlijnen worden de mosselen vaak op de dag van de oogst geleverd aan lokale restaurants.

Schipper Eric Romijn vaart met zijn boot naar de Oosterschelde, waar de mosselen aan touwen hangen, beschermd tegen de golven van de Deltawerken. De familie Schot, eigenaar van Neeltje Jans, kweekt mosselen sinds 1912. In de loop der tijd werd de kweekmethode aangepast van bodemcultuur naar de hangcultuur.

Verse Mosselen al in Mei

Door de hangcultuur kunnen we mosselen al in mei en juni eten. Na de koude winter herstellen hangmosselen sneller dan bodemmosselen, wat de vraag naar verse mosselen in de lente versnelt.

Van Zee naar Bord

Mosselzaadjes worden gevangen met verticale netten en uitgezet in de Oosterschelde, waar ze anderhalf tot twee jaar later oogstrijp zijn. De kortere aanvoerlijnen van Neeltje Jans zorgen ervoor dat restaurants dagelijks verse mosselen ontvangen.

Smaakverschillen

Zeeuwse mosselen hebben een zilte smaak, in tegenstelling tot de zoetere Noorse mosselen. Hangmosselen zijn malser en romiger, terwijl bodemmosselen steviger en scherper van smaak zijn. De constante stroom van voedingsrijk Noordzeewater draagt bij aan de unieke smaak van Neeltje Jans mosselen.

Mosselen als Beleving

Mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook een beleving. Ze kunnen eenvoudig gekookt worden met bier of wijn, maar ook wokken, gratineren of frituren biedt mogelijkheden. Zo kunnen mosselen in allerlei gerechten, van traditioneel tot trendy, worden gepresenteerd!