Kabeljauw: het meest veelzijdige stukje vis

Op een gevarieerde menukaart mag kabeljauw niet ontbreken. Deze vissoort is voedzaam en gezond én is dankzij de vele bereidingswijzen ontzettend veelzijdig in te zetten. Lees hier meer over kabeljauw.

Kwaliteit uit het hoge noorden

De Atlantische kabeljauw wordt duurzaam en verantwoord gevangen in de Atlantische Oceaan ten oosten van IJsland. De oceaan is hier rijk aan garnalen en andere vissen, wat de kwaliteit van de vis alleen maar ten goede komt. Hieraan dankt de kabeljauw uit Ijsland zijn relatief grote formaat, delicate aroma en de verfijnde, lichtzoete smaak. Dit is kabeljauw van topkwaliteit en valt in de smaak bij velen.

Met netten en lijnen

Atlantische kabeljauw wordt meestal op twee manieren gevangen. Veel vissers maken gebruik van een sleepnet, dat ze meeslepen onder en achter hun boot. Voor rondvis, zoals kabeljauw, is een speciaal net beschikbaar, net als voor platvis. Beide netten worden opengehouden door ‘scheerborden’ die aan de zijkant van het net (en de aanvoerlijnen) zitten. In de netten zitten ontsnappingspanelen, zodat eventuele kleinere bijvangst – en jongere vis - letterlijk door de mazen van het net schieten. Een tweede vismethode is de zogeheten ‘lijnvisserij’. Daarbij laat de visser lange beuglijnen met haken in zee zakken. Het aas aan de haken dient als lokkertje voor de kabeljauw. Na een tijdje zijn alle haken ‘bezet’ en haalt de visser zijn vangst op het droge.

"Kabeljauw is, na zalm en tonijn, de meest gegeten vissoort."

Drie feitjes over kabeljauw

  • Kabeljauw is een van de gezondste vissen, met dank aan de vitamines A en B12 en de mineralen jodium en zink.

  • In Nederland is kabeljauw, na zalm en tonijn, de meest gegeten vissoort.

  • Stokvis, klipvis en skrei zijn in feite ook kabeljauw-soorten. De eerste twee zijn gedroogd en de skrei is een Noorse winterkabeljauw van de Lofoten, die zijn naam (van skreid, dat ‘zwerver’ betekent) dankt aan de lange tochten die hij maakt.

Kabeljauw van Bravour

Bekijk alle

Kabeljauwfilet met vel geportioneerd MSC 170 gr per stuk

Bestellen

Kabeljauwfilet zonder vel geportioneerd MSC 170 gr per stuk

Bestellen

Kabeljauwhaas met vel

Bestellen

Kabeljauwhaas met vel 500 gr per stuk

Bestellen

Ontdek de beste vis van Bidfood

Gasten genieten maar al te graag van een perfect bereid stukje vis op hun bord. Op een gevarieerde menukaart mag vis daarom zeker niet ontbreken. Laat je inspireren door het aanbod verse vis bij Bidfood en haal het beste uit je visgerechten.

Bekijk het assortiment verse vis

Ook interessant voor jou: