Brood en streetfood

Brood is de basis van veel gerechten en het is te vinden op de menu's van restaurants en eetkraampjes over de hele wereld. In deze blog bespreken we enkele van de populairste streetfood gerechten op basis van brood en behandelen we verschillende soorten brood die gebruikt kunnen worden. us als u op zoek bent naar nieuwe ideeën voor in uw horecazaak, lees dan verder!

Nederlanders zijn gek op brood. Ontbijt, lunch en diner, we krijgen er geen genoeg van. Hoe mooi is het dan om dit gegeven te combineren met de alsmaar groeiende vraag naar streetfood gerechten? De veelzijdigheid en diversiteit van streetfood maakt dat het geschikt is voor elk moment van de dag. Tijdens de lunch of het diner, maar ook bij de borrel op het terras. Interessant dus om jouw gasten op elk moment van de dag aan te kunnen bieden. Daarnaast is de keuze aan populaire streetfood gerechten gigantisch. Er zijn dus altijd gerechten te vinden die passen bij jouw menukaart en de wensen van je gasten. Hieronder hebben we, ter inspiratie, enkele populaire streetfood gerechten op een rijtje gezet.

Banh Mi

Vietnam is een paradijs voor liefhebbers van streetfood. Eén van de bekendste en populairste gerechten is Banh Mi. Op elke straathoek vindt u wel een verkoper van dit broodje. De basis van dit gerecht is een baguette. Dat heeft alles te maken met de vroegere Franse invloeden in Vietnam. De Vietnamezen namen dit brood en gaven er hun eigen draai om een fantastisch broodje te creëren.

Maar wat is een Banh Mi dan precies?
Een Banh Mi is een stokbrood ingesmeerd met paté en belegd met geroosterd gemarineerd varkensvlees (buikspek). Daarnaast gaan er koriander en ingelegde groenten, en vaak ook nog wortel en komkommer op. Het geheel wordt afgetopt met mayonaise en sriracha.

Gua Bao

Gua bao, ook wel bao bun genoemd, is een gestoomd broodje dat in grote delen van Azië erg populair is. Hoewel het veel weg heeft van het broodje bapao, is het niet helemaal hetzelfde. Het verschil zit vooral in de vulling. Daarnaast worden bao buns eerst gestoomd en daarna pas gevuld terwijl bapao met vulling en al wordt gestoomd. Traditioneel gezien worden gua bao’s gevuld met geroosterd buikspek, Chinese kool, koriander en gekruimelde pinda’s. Tegenwoordig zijn ze in veel varianten te krijgen: met krokant gefrituurde kip of een vegetarische variant met pulled jackfruit bijvoorbeeld.

Baba Ganoush en hummus

Baba Ganoush en hummus zijn beide spreads op groentebasis en dus ook geschikt voor gasten die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen. Beide spreads vinden hun oorsprong in het Midden-Oosten. Baba Ganoush wordt gemaakt van aubergine. Door deze groente te grillen, wordt het vruchtvlees smeuïg en kan je er makkelijk een dip van maken. Deze dip wordt verder op smaak gebracht met tahini, knoflook, peper en zout.

Hummus is een puree op basis van kikkererwten. Net als baba ganoush wordt ook hummus op smaak gebracht met tahini en knoflook. Deze spreads zijn geschikt om brood mee te besmeren of om in te dippen. Dat dippen kan natuurlijk ook met groenten zoals mini komkommers of wortels. In het Midden-Oosten wordt het vaak gegeten met flatbread maar ook Naanta is ook een geschikte broodsoort om te gebruiken. Dit brood is een combinatie van het Indiase naan en pitabrood uit het Midden-Oosten. Je kan Naanta gebruiken om te vullen, te besmeren of mee te dippen. Het is dus te gebruiken bij veel verschillende gerechten.

Falafel

Van kikkererwten kan je niet alleen hummus maken, maar ook falafel. Dit zijn gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten op smaak gebracht met komijn, peper en zout. Je kan falafel gebruiken om een pitabroodje te vullen of om het in flatbread te rollen als een soort wrap. Falafel werd ooit in het Midden-Oosten bedacht als vleesvervanger tijdens het vasten. Tegenwoordig wordt het wereldwijd gegeten door vegetariërs en veganisten. Falafel is ook perfect te combineren met de spreads en het Naanta brood dat we hierboven al beschreven.

Hotdogs

Hoewel de Verenigde Staten vooral bekend staan om hun fastfoodketens, is ook streetfood ruim vertegenwoordigd in de grote steden. Wij denken dan gelijk aan de hotdogstands. New York staat er vol mee. Een hotdog kan zoveel meer zijn dan een worst op een broodje. Met wat extra toppings maak je er een luxe hotdog van. Dat is niet alleen voor gasten aantrekkelijk, maar ook voor je omzet. Je kan tenslotte een hogere prijs voor vragen voor een goedgevulde hotdog.

Nederlands streetfood

Laten we tot slot ons eigen land niet vergeten. We hoeven helemaal niet ver te rijden om streetfood te kunnen eten. Ook de haring van de visboer en het broodje kroket van de frietkraam zijn te bestempelen als streetfood. De runderkroket is al op veel (lunch)kaarten te vinden, maar wil je in het internationale streetfood thema blijven? Kies dan voor een meer exotische kroket zoals die met rendang of roti. Serveer het op een lekker broodje en voeg eventueel nog wat toppings toe zoals rucola om dit streetfood gerecht compleet te maken.

Brood voor streetfood

Bekijk alle

Naanta pocket bread

Bestellen

Frans volkoren stokbrood 27 cm

Bestellen

Hotdog brioche broodje ingesneden

Bestellen

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips, oplossingen en trends