Maak je klaar voor het terrasseizoen

Het terrasseizoen is weer in zicht! Als de zon zich steeds vaker laat zien en de temperatuur blijft stijgen de komende maanden, dan stromen ook de terrassen vol. Hoe maak je jouw terras aantrekkelijk voor de gast? En hoe zorg je ervoor dat je je personeel zo efficiënt mogelijk kunt inzetten? In deze blog bespreken we een aantal aandachtspunten waarmee jij optimaal voorbereid bent voor het komende terrasseizoen.

Maak van je menukaart een terraskaart

Zorg ervoor dat je voldoende terrastoppers in huis hebt zodra de zonnige dagen weer aanbreken. Een borrelplank is makkelijk te serveren en je kunt veel variëren met zomerse hapjes.

Kies naast de traditionele borrelhapjes ook voor de upcoming vegan terras snacks. Gevulde hapjes of ‘pulled’ gerechten zijn bijvoorbeeld trendy toevoegingen die je borrelplank compleet maken. Mocht je nog leftovers hebben, dan is een borrelplank ook ideaal om op een creatieve wijze een terrastopper op de kaart te zetten en voedselverspilling tegen te gaan.

Daarnaast hebben gasten tijdens een warme dag ook behoefte aan een zomerse verfrissing. Vernieuw de drankenkaart met zomerse wijnen, bieren en cocktails. ‘Ready to Drink’ cocktails (RTD), oftewel kant-en-klare cocktails, zijn echt een uitkomst. Deze opkomende drankjes zijn ideaal als je tijdens een drukke zomermiddag geen tijd hebt om alle cocktails zelf te shaken, maar toch een ruim assortiment wilt aanbieden.

Alles voor je terraskaart

Bekijk alle

La Pinsa base bianca

Bestellen

Bravour verse friet

Bestellen

Crunchy bloemkool bites

Bestellen

La Comida tortillachips naturel

Bestellen

Een optimale terras indeling

Een belangrijk onderdeel van het succes van je terras is de indeling ervan. Een efficiënte inrichting heeft als voordeel dat het personeel geen onnodig lange route hoeft af te leggen om de gasten te bereiken. Daarnaast moeten de hoofdpaden van je terras voor iedereen goed begaanbaar zijn en moet er rekening worden gehouden met het aantal stoelen en tafels zodat het niet te vol staat. Uit een rondvraag van MissetHoreca onder horecaondernemers blijkt dat er gemiddeld op 100 vierkante meter 61 stoelen staan en dat teveel stoelen alleen maar averechts werkt. Mocht je toch meer ruimte willen creëren dan kun je kiezen voor compacte meubels die minder oppervlakte innemen. Met een ‘borrelbank’, een bank met geïntegreerde tafels, kun je efficiënt meer zitplaatsen creëren. 

Verwarm je terras op een duurzame manier

In het begin van het terrasseizoen kan het overdag uit de wind al goed warm worden, maar zullen de avonduren soms nog koud aanvoelen. Daarom wil je graag dat je gasten er ook ‘s avonds nog warmpjes bij zitten. Bij de traditionele terrasheaters gaat er veel warmte verloren en bovendien kunnen ze tegenwoordig vrij duur zijn in verbruik door de toegenomen energieprijzen. Alternatieven zoals verwarmde kussens worden daarom steeds populairder. Er zijn zelfs kussens met verschillende standen waarmee de gast zijn eigen warmte kan bepalen. Mocht je het idee hebben dat jouw energiekosten hoger zijn dan gemiddeld en zou je graag willen besparen? Dan is het Energiedashboard een uitkomst. Hier kun je jouw eigen energieverbruik inzien en vergelijken met het verbruik van horecazaken van gelijke grootte.

Datagedreven werken

Ben je al druk bezig met de voorbereidingen voor het terrasseizoen en vraag je je af hoe je er dit jaar nog meer uit kunt halen? Dan kun je gebruik maken van de Planning & Control Tool. Deze tool geeft jou allerlei inzichten in jouw eigen data. Van omzet tot inkoop en personeelsplanning. De tool laat zien op welke momenten er (te) veel personeel is ingezet in verhouding tot de omzet. Dit kan zelfs worden gekoppeld aan het weer. Bij slecht weer zullen er wellicht minder gasten op het terras zitten en is er minder personeelsinzet nodig. Daarnaast drinken gasten misschien wel andere dranken bij lagere temperaturen. De Planning & Control tool geeft je hier inzicht in waardoor jij slim kunt inkopen. Kortom, meer datagedreven beslissingen maken door slim om te gaan met al je beschikbare data.

Training voor je personeel

Om een succesvol terrasseizoen te draaien, is jouw personeel de essentiële factor. Als het team naar een hoger niveau wordt getild, zul je dat zien aan de resultaten. Het is natuurlijk belangrijk dat het personeel de terraskaart kent, maar je wilt ook dat zij een steentje bijdragen aan het verhogen van de omzet. Een manier om meer uit je terrasseizoen te halen via je personeel is door cross-sell en upsell. Het aanbieden van iets lekkers bij de koffie of het verkopen van een prijswinnende sauvignon blanc in plaats van de huiswijn, zijn manieren van cross- en upsell om zoveel mogelijk uit het terrasseizoen te halen. In samenwerking met Jeroen Beishuizen bieden wij gastvrijheidstrainingen aan voor jouw personeel. Hier leren zij onder andere meer over cross-sell, upsell en gastvrijheid. Met deze vernieuwde skills zijn ze helemaal klaar voor het terrasseizoen.

Hopelijk kun je aan de hand van deze aandachtspunten de laatste voorbereidingen treffen om helemaal klaar te zijn voor de opening van het terrasseizoen!

Wil je dit jaar optimaal van het terrasseizoen profiteren? Zorg dan voor een goede voorbereiding: van een slimme terras-indeling tot zomerse drankjes en een aangepast terrasmenu. Bidfood biedt alle benodigdheden voor een succesvol terrasseizoen.

Shop alles voor jouw terras

Ook iets voor jou?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.