Meer marge met loaded food

Loaded food wordt alsmaar populairder. Van friet tot ijs en van snacks tot milkshakes. Maar wat zijn loaded foods precies en hoe kan je deze margemakers inzetten in jouw horecaonderneming?

Met de term ‘loaded food’ worden diverse voedingsmiddelen bedoeld die zijn verrijkt met extra ingrediënten. je kan dan denken aan het frietje stoofvlees, de luxe hotdog met kimchi maar ook de kapsalon en de frikandel speciaal kunnen in deze categorie worden geschaard.

Waarom loaded food

Loaded foods zijn echte margemakers. De extra toppings geven het gerecht een luxere uitstraling en toveren het soms zelfs om tot complete maaltijd. Deze toegevoegde ingrediënten rechtvaardigen de hogere vraagprijs die gasten bereid zijn om te betalen.

Naast deze betere marges hebben de margemakers nog een voordeel: gratis reclame. Mooi opgemaakte gerechten zijn ‘Instagrammable’, oftewel: de moeite waard om op de foto te zetten en deze te delen op social media. Zeker de jongere generaties delen graag hun eten met vrienden en volgers. Waar je normaal gesproken bij Facebook en Instagram betaald moet adverteren voor extra bereik, is het bereik van de posts van jouw gasten volledig gratis. Loaded foods zijn dus niet alleen margepakkers maar ook een marketing tool waar je veel mee kunt bereiken.

Loaded fries

Als het gaat om loaded food dan is de term ‘loaded fries’ waarschijnlijk de meest bekende. Loaded fries is een portie friet met extra toppings zoals kaassaus, vlees en groenten. Een klassieker onder de loaded fries is de variant met kaassaus en baconsnippers. En ook de loaded fries met pulled pork is een geliefde variant. Dat er nog veel meer mogelijkheden zijn, bewezen deelnemers van de verkiezing van beste frietje. Sinds 2019 wordt deze verkiezing jaarlijks gehouden tijdens de Horecava. In eerste instantie onder de naam Het lekkerste frietje met topping, dit jaar omgedoopt tot NK Loaded Fries. Het mag duidelijk zijn dat loaded fries meer is dan een kortstondige trend.

Loaded snacks

Een variant op loaded fries zijn de ‘loaded snacks’. Dit zijn snacks die zijn verrijkt met extra ingrediënten. De frikandel speciaal, die we al eerder noemden, kan geschaard worden onder deze term. Echter kan je nog zoveel meer met snacks dan er slechts saus en uitjes overheen te doen. Snackproducent Van Geloven, bekend van snackmerken zoals Van Dobben en Mora, deelt enkele voorbeelden met ons.

Bourgondische Bitterballenspies
Een klassieker op de borrelplank is de bitterbal. Tegenwoordig in diverse varianten beschikbaar. Het standaard schaaltje bitterballen tover je eenvoudig om tot de Bourgondische Bitterballenspies. Deze spiesjes bevatten naast bitterballen ook ham, garnalen en gegrilde groenten. Serveer de spiesjes op een mooie plank om het plaatje compleet te maken.

Miniwraps met Nacho Cheese Bites
Nacho’s met kaas is ook een mooi voorbeeld van loaded food. Deze combinatie voegde Mora samen tot één overheerlijke vegetarische snack. Met deze Nacho Cheese Bites maak je eenvoudig miniwraps. Vul een mini tortilla met sla, blokjes appel, biet, mais en een Nacho Cheese Bite. Serveer de wrap met appelstroop of salsa. De miniwrap is geschikt als snack, lunchgerecht of als onderdeel van een ‘sharing plate’.

Loaded Ice cream

Na het lezen van de vorige alinea’s hoeven we je vast niet meer uit te leggen wat loaded ice cream is. Mooi opgemaakte ijsjes zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar bezorgen je ook meer omzet dan het gewone ijsje. Softijs leent zich perfect om te upgraden met heerlijke toppings. Naast de welbekende discodip kan je ook smarties, koekkruimels en vers fruit toevoegen. Overgiet het met chocolade- of karamelsaus en voeg als finishing touch een chocostick of koekje toe om het helemaal af te maken.

IJs kan je ook spannender maken door het gewone hoorntje te vervangen door een gekleurde variant. Kleur doet het immers goed. Daarnaast kan je hiermee inspelen op speciale dagen. Denk dan bijvoorbeeld aan de oranje oublie tijdens koningsdag of grote sportevenementen zoals het WK voetbal. Voeg hier enkele toppings aan toe en je hebt dé hit tijdens deze speciale dagen in handen. We zien ook steeds vaker de ‘bubble waffle’ dienen als ijshoorntje. De bubble waffle vindt zijn oorsprong in Azië, Hong Kong om precies te zijn. De smaak en textuur hebben veel weg van versgebakken poffertjes. De bubbelwafel wordt opgerold en gevuld met ijs. Het geheel wordt vervolgens afgetopt met verschillende smakelijke toppings.

Net als de wafel is ook de donut een geliefd deegproduct. Het leent zich perfect om een ijssandwich van te maken. Halveer een donut, vul deze met softijs en top het af met overheerlijke saus en versieringen.

Freak Shakes

Nog meer ‘over the top’? Denk dan eens aan de freak shake! Dit is toch wel hét toppunt van loaded food. De freak shake is ook een trend die de laatste jaren over is komen waaien uit de Verenigde Staten. Een freak shake is een milkshake die wordt afgetopt met allerlei zoetigheden, hoe gekker hoe beter. Het milkshake glas wordt ook niet vergeten. Deze dipt men vaak in chocoladesaus zodat er versieringen, zoals discodip of koekkruimels, aan het glas blijven plakken.

Tips bij bereiding van loaded food

Less is niet altijd more, zeker niet als het aankomt op loaded food! Het mag best een beetje over de top zijn. Wees niet bang om je creatieve geest de vrije loop te laten. Toch willen we nog enkele tips meegeven om succesvol aan de slag te gaan met deze margemakers.

1. Houd het schaalbaar
In plaats van massaal nieuwe ingrediënten in te gaan kopen, kan je ook werken met de producten die je al voorhanden heeft. Dit is niet alleen kostenefficiënt maar voorkomt ook voedselverspilling. Daarnaast is het belangrijk om de bereidingstijd in de gaten te houden. Maak de extra handelingen dus niet te ingewikkeld.

2. Houd de marges in de gaten
Meer ingrediënten toevoegen betekent vanzelfsprekend hogere kosten. Kijk daarom goed naar de kostprijs en verkoopprijs om jouw marges te bewaken.

3. Smaak boven alles
Meer ingrediënten betekent ook meer smaken. Meer smaken staat echter niet gelijk aan beter. Kies daarom voor smaken die bij elkaar passen of elkaar aanvullen. Uiteraard mag het best verrassend zijn, als het maar lekker is.

4. Aantrekkelijke opmaak
Zoals je weet is naast smaak ook het visuele aspect van een gerecht belangrijk. Dat geldt zeker ook voor loaded food. Doordat het best een beetje over de top mag zijn, biedt het een uitgelezen kans om te spelen met kleur. Je kan dan denken aan kleurrijke groenten bij de loaded fries of snacks en gekleurde ijshoorntjes voor loaded ice cream.

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.