di 13 mei 2025

10 vragen aan Social Media Chef Daan van der Lecq


Wat zijn de geheimen achter het succes van Daan van der Lecq, beter bekend als @chefvanderlecq? Met 160.000 volgers op social media inspireert hij dagelijks horecaondernemers en foodliefhebbers met verrassende gerechten en unieke hotspots. We stelden hem tien prikkelende vragen over zijn favoriete gerechten, guilty pleasures en zijn visie op de horeca.

Van authentieke zaken die hun hele ziel en zaligheid in het eten stoppen, daar word ik blij van.

Hoe vaak eet je buiten de deur?

"Nu zo’n twee keer per dag. Door een verbouwing zit ik zonder keuken, dus vandaar. In normale tijden ga ik gemiddeld één keer per week uit eten. Ik heb een voorkeur voor de Aziatische of Latijns-Amerikaanse keuken en ontdek graag iets nieuws."

Waar word je blij van in de horeca?

"Van authentieke zaken die hun hele ziel en zaligheid in het eten stoppen."

Hoe vind je die?

"Ik word vaak getipt door bekenden, of loop zomaar ergens binnen. Bij de wat bekendere zaken probeer ik meestal een nog onbekend gerecht, zoals de A la Turca pizza van Effendy aan de Rozengracht. Effendy staat vooral bekend om zijn lahmacun pizza’s."

Wat is jouw go-to restaurant?

"Ik ga nooit naar dezelfde plekken, behalve nu ik even zonder keuken zit. Een van mijn favorieten is Pide BKRY, een Turkse bakkerij met vers gebakken lahmacuns, kalfsdöner en ander comfort food."

Wat is jouw guilty food pleasure?

"Ik kom weleens bij een bakker in Bussum, daar verkopen ze roze geglazuurde donuts. Ik ben normaal geen zoetekauw, maar als ik die zie, ben ik de sjaak."

Met wie ga je het liefste uit eten?

"Soms ga ik uit eten met mensen uit een andere cultuur, die mij meenemen naar een plek die voor hen speciaal is. Zo kijk ik deels door een andere bril naar een nieuwe zaak."

Wat is jouw tip aan ondernemers op het gebied van de socials?

"Houd het persoonlijk én waarheidsgetrouw. Laat zien hoe het is om een zaak te runnen, ook als er dingen fout gaan."

Waarmee kan een horecazaak nog het verschil maken, denk je?

"Door een ambacht te omarmen, want veel ambachten worden met uitsterven bedreigd. Van de ambachtelijke slager tot een oude dorpsbakker; probeer echte vakmensen te betrekken bij jouw onderneming en vertel ook hún verhaal."

Tot slot: wat wordt volgens jou de zomertrend van 2025?

"Boter! Dat wordt nóg populairder. Opgeklopt, gebruind, gezouten of gerookt. Een andere trend, die vooral speelt bij ondernemers, is de behoefte aan gemak. Denk aan ready-made gerechten die je binnen no-time serveert. Uiteraard zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit!"

Daan van der Lecq

Volg Daan van der Lecq op Instagram voor meer culinaire inspiratie!

Instagram