do 8 aug 2024

Garnalen: de verschillende soorten op een rij

Rianne van VulpenRedacteur Bidfood

Wie in de keuken aan de slag wil gaan met garnalen, komt er al snel achter dat dé garnaal niet bestaat. Er is namelijk nogal wat diversiteit onder dit smakelijke schaaldiertje. Welke garnaal past het best in het gerecht dat je voor ogen had? Wij zetten de belangrijkste informatie over de vijf populairste garnalensoorten op een rij.

1. Black tiger garnalen

De black tiger garnaal is een populaire garnalensoort die veel wordt geserveerd in de horeca. Deze garnalen zijn ook wel bekend als tijgergarnalen en worden met name gekweekt in zeewater in Zuid-Oost Azië. Kenmerkend voor deze garnalensoort is de donkere kleur en de grijze strepen op de staart. Zodra de garnaal verwarmd wordt, kleurt deze roze. De structuur van het vlees van de black tiger garnaal is krokant en vast. Deze garnaal leent zich perfect voor bereiding op de grill of barbecue.

2. Vannamei garnalen

De vannamei garnaal, ook wel witpootgarnaal genoemd, is een tropische garnalensoort die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. De afgelopen jaren is de vannamei sterk aan populariteit toegenomen. De zachte structuur en stevige smaak zijn kenmerken voor de vannamei garnaal.

3. Roze garnalen

Misschien wel de meest bekende garnalen soort: de roze garnaal. Deze garnaal is vaak wat kleiner van formaat en is vooral afkomstig uit Zuid-Amerika en Azië. Daar worden deze garnalen direct na vangst gepeld en ingevroren, zodat de smaak en versheid optimaal behouden blijven. Dankzij het kleine formaat heeft de roze garnaal een relatief korte bereidingstijd en met z’n lichtzoute smaak is deze garnaal een perfecte toevoeging in pasta’s, wokgerechten of salades.

4. Hollandse garnalen

De Hollandse garnaal, ook wel bekend als de Noordzeegarnaal of de grijze garnaal, is de bekendste garnalensoort in Nederland en België. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze garnaal alleen voor langs de Noordzeekust. Doordat de garnalen altijd aan boord van het schip in zeewater worden gekookt, behouden ze hun karakteristieke zilte smaak. Gepeld hebben de garnalen een zoete, roomachtige geur en een stevige structuur.

5. Argentijnse garnaal

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Argentijnse garnaal een koudwatergarnaal die voor de kust van Argentinië wordt gevangen. Kenmerkend voor deze garnaal is dat deze - in tegenstelling tot de Black Tiger garnaal - ook voor het koken al een dieprode kleur heeft. De smaak van deze garnaal is lichtzoet en neigt licht naar die van zoete kreeft. De structuur van het vlees is fijn en zacht. De Argentijnse garnaal leent zich perfect voor bereiding op de barbecue.

6. Gamba's

Over de term 'gamba' bestaan nogal wat misverstanden. Goed om te weten: de gamba is niet één specifieke garnalensoort. Deze term wordt gebruikt als verzamelnaam voor verschillende tropische reuzezeewatergarnalen. De black tiger garnaal en de vannamei garnaal worden bijvoorbeeld ook vaak aangeduid als gamba’s.

Aan de slag met garnalen?

Bekijk het ruime assortiment garnalen van de beste kwaliteit bij Bidfood.

Naar het assortiment

Ook interessant voor jou

OndernemersverhaalAan tafel

Andere smaken: ondernemersverhaal de Zoute Kater

Eva (28) is een bekend gezicht in de Haagse horeca. Ze werkte voor Jeroen Plugge (nu culinair adviseur bij Bidfood) in Bistro Bis, in Franklin en Dekxels. Veel mensen kennen haar echter als de talentvolle chef van Vincenzo’s Osteria. Toen die zaak ophield te bestaan, besloot ze voor zichzelf te beginnen.