ma 23 dec 2024

Het goud van Gubbels


De asperges van Gubbels zijn al drie keer verkozen tot de lekkerste asperges van Brabant. Het geheim van dit sympathieke familiebedrijf? “We gaan niet voor de meeste kilo’s, maar voor de beste kwaliteit.”

''We gaan niet voor de meeste kilo's, maar voor de beste kwaliteit.''

Walter Gubbels is een bescheiden man. “We hebben geluk”, zegt hij. “Onze asperges groeien in de Loonse en Drunense duinen, op lichte zandgrond. Een prima ondergrond voor asperges; het maakt ze minder bitter en geeft ze een volle, toegankelijke smaak.”

Toch is het niet alleen een kwestie van geluk. De eigenaren dwingen het succes ook af, bijvoorbeeld door te kiezen voor de beste aspergerassen. “Neem bijvoorbeeld de Backlim asperge”, zegt Walter. “Die geeft in verhouding minder asperges, maar de kwaliteit is superieur. Dáár gaan we voor, en niet voor de meeste kilo’s.”

''Omdat onze asperges in de Loonse en Drunese duinen groeien, worden ze minder bitter en krijgen ze een volle, toegankelijke smaak.''

Vroege start

Gubbels Asperges in Helvoirt is een echt familiebedrijf. Walter en zijn broer Ton zijn alweer de vijfde generatie telers. Behalve ‘het witte goud’ telen ze ook een “klein beetje groen en paars”. Voor de witte asperges heeft Gubbels 34 hectare aan land gereserveerd. Vanaf half februari begint de oogst, vroeger dan gebruikelijk. “Dit komt omdat onze asperges ook in kassen en tunnels groeien.”, legt Walter uit. “Die worden als eerste geoogst, vóórdat we naar buiten gaan. Verreweg de meeste telers werken alleen buiten en beginnen later aan hun seizoen.”

Zin in asperges

Volgens Walter zijn de eerste asperges razend populair, al moet het officiële seizoen nog beginnen. “Als de voorjaarszon ook maar even schijnt, krijgen de mensen al zin in asperges”, zegt hij. “Vroeger was dit echt een luxeproduct, voor de happy few. Tegenwoordig eet iederéén asperges en is er veel meer vraag naar.” Zelf eet hij ze het liefst op de traditionele manier, met krieltjes, ham, ei en Hollandaise saus. “Zo staan ze vaak op het menu”, zegt Walter. “Lekker klassiek en herkenbaar. Toch zijn er nog genoeg chefs die op hún manier inspelen op het seizoen, door de creatiefste gerechten te verzinnen.”

''Er zijn genoeg chefs die op hun manier inspelen op het seizoen, door de creatiefste gerechten te verzinnen.''

Duurzame oogst

Terug naar het land, waar Walter en Ton regelmatig met hun trekker te vinden zijn; om de asperges te steken en het onkruid te wieden. “We doen aan mechanische onkruidbestrijding”, zegt Walter. “Dat is beter voor de grond, voor het milieu én voor de asperges. En uiteindelijk ook voor de portemonnee, want bestrijdingsmiddelen zijn best kostbaar. Alleen als het dagenlang hard geregend heeft, ontkomen we er niet aan om te spuiten. Maar dat zijn echt uitzonderingen.” Omwille van de kwaliteit kiezen de broers ervoor om de asperges dagelijks te steken. “Doe je dit niet, dan kan de asperge al snel minder van kwaliteit worden”, zegt Walter. “Elke dag steken kost meer arbeid, maar dat hebben we er graag voor over. We zitten elk jaar in de finale van de ‘Lekkerste asperges van Brabant’ en hebben de prijs al drie keer gewonnen. Dat is niet voor niets.”