Alles over de invoering van de suikertaks

Vanaf 1 januari 2024 gaat de belasting op non-alcoholische dranken (zoals frisdranken, limonade, groente- & vruchtensap en alcoholvrij bier) omhoog. De media noemen deze verhoging ook wel een ‘suikertaks’ en een ‘limonadetaks’. Echter, het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat er geen sprake is van een ‘suikertaks’. De verhoging heeft namelijk niets te maken met het suikergehalte in een non-alcoholisch drankje.


Welke gevolgen heeft de suikertaks voor jou? Check het hier!

Suikertaks

Voor welke drank wil jij de gevolgen van de suikertaks checken?

Verbruiksbelasting

De correcte duiding van de wetswijziging is een verhoging in de verbruiksbelasting. De verbruiksbelasting wordt al sinds 1993 toegepast op non-alcoholische dranken (exclusief zuiveldranken). Tot 2023 was de belasting zo’n 9 cent per liter. In 2024 wordt dat ruim 26 cent per liter. Dit betekent een toename van 17 cent per liter.

Gevolgen

De verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken heeft de nodige gevolgen voor de sector. Voedselpartijen moeten zelf beslissen hoeveel belasting ze doorberekenen aan consumenten. Dit kan vervolgens weer gevolgen hebben op de afname en marges van alcoholvrije dranken.

Zuivel- & sojadranken

Zuivel- & sojadranken zijn uitgezonderd op de verbruiksbelasting. Plantaardige alternatieven (zoals amandel- & haverdranken) vallen onder limonade. Daarom vallen ze wel onder de verbruiksbelasting. Producenten van alternatieve zuiveldranken en duurzame getinte (politieke) partijen zijn het oneens met de differentiatie tussen zuivel- & sojadranken en plantaardige alternatieven. Dit leidt tot de nodige discussies en moties.

Antwoord op jouw vragen over de invoering van de suikertaks

1. Waarom worden alcoholvrije dranken vanaf 1 januari 2024 duurder?

2. Hoe hoog is de nieuwe verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken?

3. Welke alcoholvrije dranken vallen onder deze belastingverhoging?

4. Zijn er dranken die uitgezonderd zijn van de belastingverhoging?

5. Betekent dit dat er sprake is van een suikertaks?

6. Wat betekent dit voor de prijs van de producten?

7. Waar vind ik meer informatie over deze verandering?

Meer lezen?

Bekijk hier onze blogs