vr 28 feb 2025

Proef Zeeuwse boerenkaas met een bite van Schellach


Kaasboerderij Schellach in Middelburg maakt al bijna 45 jaar ambachtelijke kazen met een uniek karakter. Dit Zeeuwse familiebedrijf wordt inmiddels gerund door de derde generatie en staat bekend om de stevige, smaakvolle kaas met een uniek karakter.

Dat wat onze koeien eten, proef je terug in de kaas.

Van overstroming naar overvloed

De geschiedenis van Kaasboerderij Schellach begint al in de Tweede Wereldoorlog. "Walcheren is in de oorlog onder water gezet door de geallieerden. De boerderij waar mijn overgrootopa op dat moment zat, is overstroomd en toen is de boel verplaatst naar onze huidige locatie," vertelt Niels Mesu. Het kaasmaken begon pas in de jaren tachtig. "Mijn opa is gestart met het maken van kaas, omdat er toentertijd heel weinig werd betaald voor de melk. Hij wilde er meer voor krijgen, dus maakte hij kaas van de melk, die mijn oma vervolgens verkocht. Langzaam is dat steeds verder gegroeid."

Mijn opa is hier in de jaren tachtig al begonnen met het maken van kaas.

Karakteristieke kaas met een bite 

Wat begon in een oude paardenstal is inmiddels uitgebouwd tot een indrukwekkend bedrijf. Met tachtig melkkoeien produceert Schellach dagelijks verse melk voor hun kazen. Wat is kenmerkend voor Schellach kaas? "Wij hebben stevige kaas. Tegenwoordig heb je veel van die hele smedige kaas, die bijna aan je mond blijft plakken. Dat vinden wij zelf niet lekker," zegt Niels. Schellach kaas is dan ook stevig, met een bite. Het geheim van de kenmerkende smaak is te herleiden naar de Zeeuwse omgeving. "Dat wat de koeien eten, proef je terug in de kaas. De Zeeuwse klei houdt heel veel vast. De koeien eten het gras wat daar vanaf komt, dus dat proef je dan ook in de kaas."

Wij maken stevige kaas, met een bite.

Goedgekeurd

De kwaliteit van Schellach kaas blijft niet onopgemerkt. "Laatst hebben we onze oude kaas bij een keuring mee laten doen en die kwam er gewoon echt heel goed uit. Het was ongeveer de eerste oude kaas die in de nieuwe kaasopslag een heel jaar lang gerijpt was. Dus daar waren we best trots op."

Koeien onder een kasdak

Schellach combineert traditie met innovatie, bijvoorbeeld door te kiezen voor een serrestal voor hun koeien. "Een serrestal heeft geen traditioneel puntdak, maar een bovenbouw die een beetje lijkt op een kas. Dat zorgt voor heel veel licht en vrije lucht, waardoor de koeien wel binnen lopen, maar het voelt alsof ze buiten zijn." Ook opende de kaasboerderij drie jaar geleden een gloednieuwe winkel met kaasopslag bij hun boerderij. "We noemen dat ook nog steeds ‘de nieuwe winkel’,” vertelt Niels. “Maar als je nu het oude winkeltje binnenstapt, dan voelt dat allemaal zo klein en bekrompen. Dan kun je je haast niet meer voorstellen hoe we daar vroeger gewerkt hebben." Vandaag de dag doet deze ruimte dan ook vooral dienst als karakteristieke zitplek voor bezoekers die bij koud weer liever binnen willen neerstrijken.

Dat wat de koeien eten, proef je terug in de kaas.

Van boerderij tot horecazaak

De producten van Kaasboerderij Schellach zijn al jarenlang te vinden in het assortiment van Bidfood en vinden steeds meer hun weg naar de (lokale) horeca. "De samenwerking bestaat al heel lang en bevalt ons ontzettend goed. Nu willen we echt gaan opschalen naar het bedienen van de horeca in Zeeland.” Voor Zeeuwse restaurants biedt dit een uitgelezen kans om hun menukaart te verrijken met de authentieke streekproducten van Schellach. De smaakvolle kazen, de ambachtelijke roomboter en de verse boerenyoghurt zijn niet alleen kwalitatief hoogwaardig, maar vertellen ook een mooi verhaal van Zeeuwse traditie en pure ambacht. Een perfecte manier om horecagasten de karakteristieke smaak van Zeeland te laten ervaren, vindt ook Niels. “In Bidfood hebben we een partner gevonden die hier echt samen met ons de schouders onder wil zetten." 

Voor op jouw menukaart

Kies uit ruim 80 ambachtelijke producten en steun lokale producenten, draag bij aan een toekomst met minder voedselkilometers én bied je gasten een authentieke smaakervaring. De échte smaak van Zeeland verdient een plek op elke menukaart!

Alleen beschikbaar voor de klanten van onze vestiging in Zierikzee

Proef de smaak van Zeeland