vr 28 feb 2025

Proef de dagverse garnalen uit Stellendam


De garnalen uit Stellendam worden elke dag vers aangevoerd door lokale vissers, machinaal gepeld en direct diepgevroren – zonder conserveermiddelen. Het unieke vangstgebied, waar het zoete water van de Zuid-Hollandse  Delta het Noordzeewater ontmoet, zorgt voor een unieke, karakteristieke smaak van de garnalen.

Korte lijnen, verse vangst

Anderhalf jaar geleden startte een nieuwe pelcentrale in Stellendam, die het garnalenpelproces radicaal anders aanpakt. "Het grootste deel van de garnalen die hier wordt gevangen gaan met vrachtwagens vol conserveermiddel naar Marokko of Tunesië, waar ze worden gepeld en pas na een paar weken terugkomen in Nederland," vertelt Koen Verhagen, die verantwoordelijk is voor de marketing en sales. Bij de Stellendamse Garnalen Pel Centrale gaat het anders: "Elke ochtend worden we beleverd door lokale vissers. De garnalen worden dan direct machinaal gepeld en zonder conserveermiddel meteen diepgevroren."

Van zeebodem tot tafel

Maar de echte herkomst van deze garnalen begint natuurlijk al op de kotter. "De netten gaan naar beneden, die slepen over de bodem en de garnalen springen er als het ware gewoon in," legt Koen uit. Na de vangst volgt meteen aan boord al een zorgvuldig sorteringsproces: "Via de transportband komen de garnalen naar boven. Daar worden ze gesorteerd in de sorteertrommel. Vervolgens belanden de garnalen via de volgende sorteerband direct in de kookmachine. Na het koken worden ze opgevangen in manden en daarna in zakken bewaard in het gekoelde ruim tot ze in de haven gelost worden.

Korte lijnen, verse vangst

Anderhalf jaar geleden startte een nieuwe pelcentrale in Stellendam, die het garnalenpelproces radicaal anders aanpakt. "Het grootste deel van de garnalen die hier wordt gevangen gaan met vrachtwagens vol conserveermiddel naar Marokko of Tunesië, waar ze worden gepeld en pas na een paar weken terugkomen in Nederland," vertelt Koen Verhagen, die verantwoordelijk is voor de marketing en sales. Bij de Stellendamse Garnalen Pel Centrale gaat het anders: "Elke ochtend worden we beleverd door lokale vissers. De garnalen worden dan direct machinaal gepeld en zonder conserveermiddel meteen diepgevroren."

Onze garnalen worden 's ochtends gelost en zijn 's middags al vers in de ragout verwerkt.

Zoete nasmaak

Wat maakt de Stellendamse garnalen zo bijzonder? "Het grote voordeel is het vangstgebied,” vertelt Koen. “In de wateren rondom Stellendam komt het zoete water van de Zuid-Hollandse Delta bij het Noordzeewater. Daardoor is het water minder zout, wat de smaak van de Stellendamse garnaal zoeter maakt dan normale Noordzeegarnalen. Doordat we geen gebruik maken van conserveringsmiddelen, blijft die authentieke zoete smaak ook perfect overeind. Bovendien zijn de garnalen door de zandgrond voor de kust ook wat lichter van kleur. Maar vooral de smaak is echt fantastisch."

De smaak van de Stellendamse garnaal is wat zoeter dan normale Noordzeegarnalen.

Van bisque tot garnalenkroket

De Stellendamse garnalen vinden op verschillende manieren hun weg naar de horeca. "We hebben natuurlijk onze eigen garnalen, gepeld en diepgevroren zonder conserveermiddel,” licht Koen het assortiment toe. “Daarnaast hebben we ook garnalenkroketten in samenwerking met De Ambachterie. De garnalen daarvoor worden 's ochtends gelost en gepeld, om dan 's middags al vers bij hen in de ragout te verwerken. Dat zijn dus echt pure Stellendamse garnalenkroketten." Ook de restproducten van de garnalen worden optimaal ingezet. Zo worden de gepelde kopjes gebruikt om bouillon en bisque van te trekken, die in de horeca perfect ingezet kunnen worden als basis voor soepen en sauzen. En wat is volgens Koen zelf de lekkerste toepassing van de Stellendamse garnaal? "Het liefst gewoon een handvol, zonder poespas. Gewoon alleen maar pure garnalen. Heerlijk!"

Voor op jouw menukaart

Kies uit ruim 80 ambachtelijke producten en steun lokale producenten, draag bij aan een toekomst met minder voedselkilometers én bied je gasten een authentieke smaakervaring. De échte smaak van Zeeland verdient een plek op elke menukaart!

Alleen beschikbaar voor de klanten van onze vestiging in Zierikzee

Proef de smaak van Zeeland