ma 29 jul 2024

Menukaart maken voor jouw horeca onderneming: 10 tips

Rianne van VulpenRedacteur Bidfood

Het ontwerpen van een effectieve menukaart is cruciaal voor het succes van elke horecaonderneming. Een goed ontworpen menu kan niet alleen de keuze van jouw gasten beïnvloeden, maar ook bijdragen aan een betere klantervaring. In deze blog vind je waardevolle tips en inzichten voor het maken van jouw ideale menukaart. Of je nu een menukaart voor jouw restaurant wilt vernieuwen of specifieke menukaarten voor de kerst wilt ontwerpen, volg deze richtlijnen om jouw doelen te bereiken.

Menukaart checklist

Een menukaart ontwerpen vraagt om aandacht voor detail en een duidelijk begrip van wat jouw klanten verwachten. Hier zijn 10 essentiële tips om je op weg te helpen:

  • Ken je doelgroep
    Zorg ervoor dat je menukaart aansluit bij de wensen en verwachtingen van je specifieke klantenkring.

  • Maak de menukaart visueel aantrekkelijk
    Een menukaart met een professioneel, aantrekkelijk uitziend design maakt je gasten enthousiaster en kan bijdragen aan de beleving.

  • Houd het overzichtelijk
    Een drukke menukaart kan overweldigend zijn. Kies voor een heldere indeling.

  • Benadruk specialiteiten
    Laat jouw unieke gerechten opvallen op de menukaart.

  • Update regelmatig
    Zorg dat je menukaart up-to-date blijft met seizoensgebonden gerechten en nieuwe trends.

  • Integreer een QR code menukaart
    Bied een digitale versie van je menukaart aan door middel van een QR code voor hygiëne en gemak.

  • Allergenen informatie
    Zorg ervoor dat allergenen duidelijk zijn gemarkeerd om te voldoen aan de behoeften van gasten met dieetwensen.

  • Voeg een vegan en vegetarisch menu toe

    Veganistische en vegetarische gerechten worden steeds populairder, en veel gasten verwachten tegenwoordig dat ze deze opties op een menukaart vinden. Een goed doordacht vegan menu of menu vegetarisch kan je restaurant onderscheiden en een breder publiek aantrekken.  Het is ook een goed idee om gerechten te vermelden die zowel veganistisch als glutenvrij zijn, om aan de behoeften van gasten met meerdere dieetwensen te voldoen.

  • Kies het juiste materiaal voor menukaart drukken
    De kwaliteit van het materiaal kan een grote impact hebben op de uitstraling.

  • Test verschillende versies
    Experimenteer met verschillende ontwerpen en lay-outs om te zien welke het beste werkt.

Horeca menukaarten

Menukaarten in de horeca zijn niet alleen een middel om informatie te verstrekken, maar ook een onderdeel van de algehele ervaring. Ze moeten reflecteren wat jouw horecazaak uniek maakt. Of je nu een klassiek, modern of eclectisch thema kiest, zorg ervoor dat de menukaart dit thema weerspiegelt en versterkt.

Allergenen op menukaart

Informatie over allergenen is niet alleen wettelijk vereist, maar het is ook een vorm van klantenservice die gasten met voedselallergieën helpt zich veilig en welkom te voelen. Een menukaart met allergenen helpt je gasten bij het maken van geïnformeerde keuzes over hun maaltijden. Zo kunnen gasten met een glutenallergie in één oogopslag zien welke gerechten zij wel en niet kunnen bestellen.

Menukaart kerst maken

Het kerstseizoen is een geweldige kans om creatief te zijn met je menukaart. Een Kerst-menukaart maken vereist speciale aandacht voor seizoensgebonden gerechten en feestelijke decoraties. Denk aan traditionele gerechten met een twist en exclusieve aanbiedingen die alleen tijdens de feestdagen beschikbaar zijn.

Een effectieve menukaart is een essentieel onderdeel van de marketingstrategie voor elke horecaonderneming. Door deze tips te volgen, kun je een menukaart ontwerpen die niet alleen functioneel en informatief is, maar ook bijdraagt aan een onvergetelijke eetervaring voor jouw gasten. Met een goed doordachte menukaart maak je een sterke eerste indruk die klanten zal aantrekken en behouden.

  • Ook interessant voor jou

Aan tafelOndernemersverhaal

Andere smaken: ondernemersverhaal de Zoute Kater

Eva (28) is een bekend gezicht in de Haagse horeca. Ze werkte voor Jeroen Plugge (nu culinair adviseur bij Bidfood) in Bistro Bis, in Franklin en Dekxels. Veel mensen kennen haar echter als de talentvolle chef van Vincenzo’s Osteria. Toen die zaak ophield te bestaan, besloot ze voor zichzelf te beginnen.