di 25 mrt 2025

Surfen in de stad bij RiF010


Sinds de zomer van 2024 beschikt Rotterdam over de eerste echte urban surfpool ter wereld. Met zijn combinatie van horeca en experience valt RIF010 onder de zogenaamde ‘doe-horeca’.

Veel gasten kiezen na het sporten voor een zomerse après-surf.

Van hobby tot idee

RIF010 is een idee van amateur-surfer Edwin van Viegen. In 2014 bracht hij enkele uren in het centrum van Rotterdam door. Voor twee zakelijke afspraken, met daartussen een gapend tijdsgat. Net tekort om naar Hoek van Holland te rijden, om zijn favoriete hobby te beoefenen. Had hij toen maar even in het centrum kunnen surfen…

Wat begon als een hersenspinsel, is nu een feit. Want sinds afgelopen zomer kun je daadwerkelijk surfen in de Steigersgracht, een doodlopende gracht naast de Markthal. Dat het zo lang geduurd heeft, heeft zo zijn redenen. “Bouwen in de stad kost nu eenmaal tijd”, zegt Marc van Laar, marketing-manager van RIF010. “Laat staan een surfpool. Daarnaast krijg je altijd wel met bezwaren te maken. Maar door compromissen te sluiten en een flinke portie doorzettingsvermogen, is het ons toch gelukt.”

Betonnen grachtbak

Mede hierdoor is RIF010 de eerste en enige surfpool midden in een grote stad. Én telt Rotterdam weer een nieuwe kuip; een betonnen bak van 125 meter lang en 25 meter breed, met in totaal 4 miljoen liter (gefilterd) rivierwater uit de Rotte. Acht golfkamers vol machines zuigen het water uit de gracht. Vervolgens wordt het water onder grote druk weer teruggeblazen. “Zo krijg je een soort mini-tsunami”, legt Marc uit.

De golf wordt gebroken door een drempel in de bak. Hierdoor ontstaan de golven waarop de surfers hun moves beoefenen.

Golf garantie

De surfbaan biedt plaats aan circa achttien surfers. Overigens kun je hier ook bodyboarden en biedt RIF010 tevens sup- en kanoroutes aan, dwars door Rotterdam. “We werken samen met de Giovanni van Bronckhorst Foundation”, vertelt Marc. “Deze stichting is er voor kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zij mogen hier een compleet watersportprogramma volgen, waar ze normaal gesproken – door omstandigheden – nooit aan toekomen. Daarnaast trekken we uiteraard veel particulieren en bedrijven. Voor ervaren surfers zijn onze golven uitdagend genoeg. Plús een zekerheidje, want we creëren altijd dezelfde vaste omstandigheden. We geven ook les aan beginnende surfers, waarbij we rekening houden met de hoogte van de golf. Die kunnen we namelijk zelf instellen.”

Strandtent klassiekers

Met zijn ‘Surfbar & Kitchen’ trekt RIF010 ook niet-watersporters, die getuige zijn van de actie op het water. Bijvoorbeeld op het gezellige terras, dat grenst aan de surfpool. De enige strandtent in hartje Rotterdam biedt ontbijt, lunch, borrel en diner; op het menu staan echte ‘strandtent klassiekers’, van sliders (kleine hamburgers) tot calamares en burrito bowls. De combinatie van food en experience is de afgelopen tijd zeer succesvol gebleken. Zie ook zaken als Madness Minigolf en Mooie Boules. “Hier begin je met koffie en/of een broodje”, zegt Marc. “Daarna ga je surfen en sluit je na het douchen weer aan voor de après-surf. Of je gaat lekker eten, bijvoorbeeld op het terras. Sommige bedrijven beginnen met een meeting in het strandhuis, gaan dan lunchen en vervolgens het water in.

Je kunt hier letterlijk en figuurlijk alle kanten op.

Surfende medewerkers

Inmiddels is het nieuwe seizoen alweer in volle gang. “Bij temperaturen onder de 5 graden mogen we niet surfen van de verzekering”, zegt Marc. “Vandaar dat we meestal tot maart dicht zijn. Dan kunnen we de machines een onderhoudsbeurt geven, het menu aanpassen en onze medewerkers trainen; van surfleraren tot bedienend personeel. Er werken hier veel mensen die zelf ook surfen. Die zijn prima in staat om met veel enthousiasme ons verhaal te vertellen en eventueel nieuwe, nog onervaren gasten op hun gemak te stellen. Nu zitten we vlak voor het hoogseizoen; dat loopt ongeveer van Koningsdag tot na de Herfstvakantie. Laat maar komen, want we zijn er helemaal klaar voor!”

Tip van Marc

Betrek jouw medewerkers zo veel mogelijk bij het concept. Laat ze zelf ‘het gast zijn’ ervaren, zodat ze hun enthousiasme kunnen overdragen op de gast. Inclusief het verhaal achter de gerechten!