do 25 jul 2024

Verse vis op de menukaart: bewaak marges en bespaar tijd

Rianne van VulpenRedacteur Bidfood

Op een gevarieerde menukaart mag vis niet ontbreken. Vis is voedzaam en gezond én is dankzij de vele soorten en bereidingswijzen ontzettend veelzijdig in te zetten. Maar welke soort of bereidingswijze je ook kiest, de kwaliteit van de vis is altijd van cruciaal belang. Op deze pagina lees je er alles over.

Bidfood biedt een breed assortiment van (h)eerlijke vis, schaal- en schelpdieren. Duurzaam, rechtstreeks ingekocht bij de bron én scherp geprijsd. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

  • 100% bruikbaar, 100% calculeerbaar

  • Direct van de bron ingekocht

  • Bewust duurzaam

  • Meer smaak, minder derving

Zalm: kwaliteit uit de fjorden

Zalm gekweekt in Noorwegen geniet wereldwijd een topreputatie. Het Scandinavische land stond dan ook - samen met Schotland - aan de wieg van het zalm kweken. De omstandigheden in de Noorse fjorden zijn optimaal en dat geeft deze vis zijn hoogwaardige kwaliteit. Het vlees van deze zalm is zacht, vetrijk en buitengewoon smaakvol. Logisch dat zo veel liefhebbers ermee weglopen.

Dorade: mediterrane veelzijdigheid

De dorade is qua smaak te vergelijkbaar met de zeebaars: vol en een beetje vettig. Daarnaast is dit een veelzijdig stukje vis en wordt ‘ie net als de zeebaars steeds populairder. Misschien wel net zo populair als in het Middellandse Zeegebied, waar hij vandaan komt. De dorade is eenvoudig te bereiden; in de pan (als filet), in de oven en op de grill/bbq. Daarnaast kunt u de vis op diverse manieren serveren: met of zonder zoutkorst, met citroen en kruiden, sinaasappel en venkel of een heerlijke tomatensalsa!

Kabeljauw: proef de overvloed

Welkom in de wereld van duurzaam gevangen Atlantische kabeljauw. Deze prachtvis komt rechtstreeks uit de wateren ten oosten van IJsland. De overvloed hier aan garnalen en andere zeevruchten draagt flink bij aan de royale afmetingen, het subtiele aroma en de verfijnde, lichtzoete smaak van deze kabeljauw. Een must-try voor elke lekkerbek.

Zeebaars: veelzijdige vis

Wat dacht je van zeebaars in zoutkorst, als ceviche of gebakken? Hoe je hem ook bereidt, hij doet het altijd goed. Of hij nou uit de Atlantische Oceaan komt, de Middellandse Zee of de Zwarte Zee. Bijzonder is ook dat hij zowel in zout als zoet water zwemt. Het maakt de wilde zeebaars tot een van de luxere vissoorten. Jammer is alleen dat hij niet het hele jaar door verkrijgbaar is. Gelukkig is er ook gekweekte zeebaars uit met name Griekenland en Turkije.


Gekweekt voordeel

Gekweekte zeebaars is aanzienlijk voordeliger dan zijn wilde soortgenoot. Hij is verkrijgbaar als geheel en in filets. Vergeleken met wilde zeebaars is kweekzeebaars wat vetter en steviger van structuur en dieper van smaak. Ze worden eerst aan land als eitjes uitgezet. Zijn ze uitgegroeid tot larven, dan worden ze in zee verder grootgebracht. Hier groeit hij in 1,5 à 2 jaar tot een gewicht van 300 tot 500 gram.

Alles over oesters


Gillardeau

leine oestertjes beginnen op plastic dekseltjes/leien dakpannen in oesterparken van Gillardeau. Na 9 maanden worden ze in zakken gestopt en voor 3 jaar in zee geplaatst, waar ze regelmatig worden gedraaid en geschud. Ze verplaatsen meerdere keren naar verschillende parken voor optimale ontwikkeling. Rijping vindt plaats in de claires van Marennes-Oléron, waarna ze worden gevist en geselecteerd op regelmatige vorm en volume.


Geay

Het oesterzaad wordt geplaatst op kweekparken in de zee van Normandië en Ierland. Na een strenge selectie wordt de Geay in de claires van Marennes geplaatst. Hier blijft de oester 2 tot 6 maanden. Hierdoor ontstaat er een balans tussen zoet en zout.


Fine de Normandie

De oesters worden gekweekt in ijzeren zakken op tafels in zee. Bij laag water komen de tafels droog te liggen. Deze kennen dus grote getijdenverschillen.


Creuses

Yerseke is het centrum van de Nederlandse oestercultuur, met de familie Pols-Bom die sinds 1870 het oesterambacht van generatie op generatie voortzet. Met 110 hectare aan kweekpercelen in Zeeland, worden de creuses volledig biologisch geteeld op de Zeeuwse kweekvelden, zonder toevoegingen van algen of kunstmatige handelingen. Sinds 2015 zijn de oesters gecertificeerd met het Europese keurmerk SKAL, gecertificeerd is voor het kweken en verhandelen van Zeeuwse oesters.

Coquilles: schelpdieren met Franse touch

Coquilles zijn het vlees van de Sint-Jakobsschelp. Het woord coquille betekent schelp. In restaurants wordt vaak de Franse benaming ‘Coquilles St. Jacques’ gebruikt. De Nederlandse naam is grote mantel, maar je komt ze ook wel tegen als scallops.

  • Ook interessant voor jou