Schaal- en schelpdieren: dé smaak van de zilte zomer

Oesters, coquilles en mosselen: schaal- en schelpdieren zijn uitermate populair op zonnige dagen. Zorg dat gerechten met schaal- en schelpdieren royaal vertegenwoordigd zijn op jouw zomerse menukaart. Lees hier meer over oesters, coquilles en mosselen.

Franse oesters

1. Gillardeau

Kleine oestertjes beginnen op plastic dekseltjes/leien dakpannen in oesterparken van Gillardeau. Na 9 maanden worden ze in zakken gestopt en voor 3 jaar in zee geplaatst, waar ze regelmatig worden gedraaid en geschud. Ze verplaatsen meerdere keren naar verschillende parken voor optimale ontwikkeling. Rijping vindt plaats in de claires van Marennes-Oléron, waarna ze worden gevist en geselecteerd op regelmatige vorm en volume.

2. Geay

Het oesterzaad wordt geplaatst op kweekparken in de zee van Normandië en Ierland. Na een strenge selectie wordt de Geay in de claires van Marennes geplaatst. Hier blijft de oester 2 tot 6 maanden. Hierdoor ontstaat er een balans tussen zoet en zout.

3. Fine de Normandie

De oesters worden gekweekt in ijzeren zakken op tafels in zee. Bij laag water komen de tafels droog te liggen. Deze kennen dus grote getijdenverschillen.


Nederlandse oesters

Creuses

Yerseke is het centrum van de Nederlandse oestercultuur, met de familie Pols-Bom die sinds 1870 het oesterambacht van generatie op generatie voortzet. Met 110 hectare aan kweekpercelen in Zeeland, worden de creuses volledig biologisch geteeld op de Zeeuwse kweekvelden, zonder toevoegingen van algen of kunstmatige handelingen. Sinds 2015 zijn de oesters gecertificeerd met het Europese keurmerk SKAL, gecertificeerd is voor het kweken en verhandelen van Zeeuwse oesters.

Oester Grevelingen creuse nr. 3

Bestellen

Oester Spéciale Geay nr. 2

Bestellen

Oester spéciale Gillardeau nr. 4

Bestellen