Eenzelfde gerecht voor iedereen

De plantaardige keuken had al een voet tussen de deur pre-Covid. Nu staat het bovenaan de agenda, van fastfood horeca tot sterrenchef. We zijn ons steeds meer bewust van de gevolgen van onze eetgewoonten – niet alleen voor onze gezondheid en ons welzijn, maar ook voor ons bestaan zelf. Het verband tussen wat er op ons bord ligt en de klimaatimpact die wordt gemaakt worden steeds relevanter voor de gast.  

De groene revolutie

Dit betekent dat wij, als chefs, niet langer alleen maar een bord culinair vermaak serveren, maar dat we ook verantwoordelijk zijn voor het leveren van een stukje van ons toekomstig welzijn. Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër en gasten consumeren bewust steeds meer plantaardige producten. Daarnaast willen we ook gastvrij zijn voor iedereen. Dus ook voor gasten met allergieën of dieetwensen. Je wil ook deze groep verrassen met volwaardige en lekkere gerechten die niet onderdoen aan de gerechten van de mede-tafelgasten. Het begin van de trend waar we op kunnen doorpakken en die alleen maar zal groeien. Herken jij deze trend ook en heb jij je menu al aangepast aan de nieuwe consument? 


De sleutel tot het succesvol benutten van deze trend in de keuken is om deze dieetwensen en -behoeften harmonieus te integreren in het menu. En niet gewoon ingrediënten weg laten uit het menu. Er is een mind-set revolutie nodig. In plaats van plantaardige behoeften als een ongemak te zien in het bereidingsproces, brengen ze juist nieuwe mogelijkheden met zich mee. Het is ons doel om heerlijke innovatieve gerechten te creëren die op zichzelf staan en een assortiment aan te bieden welke geschikt is voor alle behoeften en gelegenheden, voor alle doelgroepen en soorten mensen en voor alle leeftijdsgroepen en geslachten.

Nu de lente weer voor de deur staat – het seizoen van kleur en frisheid, zon en terras - is dit het perfecte moment om gezonde, lekkere en impactvolle salades en gerechten te serveren. Van maaltijdsalades tot de populaire poke- en buddha bowls of frisse salades als bijgerecht. Salades zijn een interessant onderdeel van je menu. Wil jij nu ook zo’n lekkere salade serveren? Probeer dan eens deze Caesar All Salad. 

Recept: Caesar All Salad

Voorbereidingstijd: 
15 minuten

Klaar in: 
45 minuten

Hoeveelheid: 
10 porties

Ingrediënten

Voor de croutons:

 • Zuurdesembrood 5 dikke plakken

 • 45ml (olijf)olie

 • Zout

Voor de geroosterde kikkererwten

 • 400 g kikkererwten afgespoeld en uitgelekt

 • 1tl gerookte paprikapoeder

 • Zout

 • 15 ml (olijf)olie

Voor de salade

Spek’ van koningsoesterzammen 

 • 5 koningsoesterzwammen

 • Zonnebloemolie om te frituren

 • Sojasaus

 • Gerookte paprikapoeder

 • Natuurlijk rookaroma

Voor de dressing

Bereidingswijze

 1. De croutons: Snijd de korst van het zuurdesembrood. Snijd in gelijke vierkanten van 1 cm. Bak in een pan met (olijf)olie tot ze goudbruin zijn. Bak nog 5 minuten in de oven voor extra knapperigheid.

 2. De geroosterde kikkererwten: Meng en breng de kikkererwten op smaak met (olijf)olie, gerookte paprikapoeder en zout. Rooster 20-25 minuten in de oven op 175 graden Celsius. Laat afkoelen.

 3. Het ‘spek’ van koningsoesterzammen: Snijd de koningsoesterzwammen in fijne brunoise. Frituur de koningsoesterzwammen in zonnebloemolie en droog op papier. Besprenkel met een beetje sojasaus, gerookte paprikapoeder en rookaroma. Droog in de oven.

 4. De dressing: Mix alle ingrediënten met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Meng alle componenten door elkaar en serveer. 

Meer voor jouw menukaart?

Ontdek meer handige tips en oplossingen