Plantaardig op de menukaart? Eenvoudiger dan je denkt

De vraag naar veganistische gerechten blijft groeien. Heeft u nog geen veganistische gerechten op de kaart of is deze kaart toe aan vernieuwing? Lees dan snel verder.

Het aanbieden van vegetarische en plantaardige gerechten kan op verschillende manieren. Je kan simpelweg het vlees van je huidige gerechten vervangen voor een vergelijkbare vleesvervanger, unieke gerechten creëren waarbij de vleesvervanger helemaal tot zijn recht komt of gerechten maken waarin groenten de basis vormen. Onze culinair adviseurs laten hieronder een paar mooie voorbeelden zien.

Wissel vlees met vleesvervangers

De meest eenvoudige manier om vegetarische en plantaardige gerechten te creëren, is door in plaats van vlees een vleesvervanger aan te bieden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten. Ook voor vis komen er steeds meer plantaardige vervangers op de markt zoals tonijn en garnalen. Dat maakt dat je veel gerechten eenvoudig kunt omtoveren tot een plantaardige variant.

Vegan Satay

Serveer de Vegan Satay in plaats van het gebruikelijke vlees sateetje. Serveer de veganistische saté op een oer-traditionele wijze met nasi kuning en ambachtelijk gemaakt zoetzuur van Jordy’s Keuken. Ga voor de échte Indonesische beleving en serveer de saté op een bananenblad met kroepoek en gefrituurde cassave.

Vegan wijn tip!

De Cabernet Sauvignon van Padawan past goed bij dit gerecht. Het is een toegankelijke rode wijn met dieprode kleur, krachtig aroma en elegante ronde smaak met zachte tannines. Serveer de wijn op een temperatuur van 16 graden

Gerechten vanuit vleesvervangers opbouwen

Wil je liever een unieke vegan topper op de kaart zetten? Dan kun je kijken naar nieuwe gerechten op basis van vleesvervangers. Zo wordt bijvoorbeeld tempeh veel gebruikt als alternatief voor vlees. Deze vleesvervanger op basis van gefermenteerde sojabonen bevat veel eiwitten en bakt lekker krokant.

Ramen noodles tempeh

Bij dit Japanse gerecht met noedels is tempeh de ster op het bord. Ga efficiënt te werk door gebruik te maken van de sous-vide gegaarde tempeh van Jordy’s keuken. Door deze al gemarineerde tempeh op de hete plaat te roosteren, ontstaat een mooi krokant laagje en wordt deze gevulde maaltijdsoep nóg lekkerder. Breng de soep extra op smaak met bosuitjes, shiitake en aspergescheuten. Voeg extra smaak toe aan de groentebouillon door het gebruik van kombu of nori.

Vegan wijn tip!

Serveer bij dit gerecht de Rioja Wit van Pinos Claros. Deze fruitige wijn is afkomstig uit Spanje en bestaat voornamelijk uit de druif Viura. Dit geeft de wijn haar fruitige karakter en intense aromatische tonen. De wijn is het lekkerst op een serveertemperatuur tussen de 10 en 12 graden.

Groenten centraal

Ook zonder vleesvervangers kan je mooie vegetarische en plantaardige gerechten op de menukaart zetten. Zet groenten centraal. Dankzij de flexibiliteit van diverse groentesoorten, kan je creatieve gerechten maken zonder de noodzaak om vleesvervangers toe te voegen.

Smokey Beet

Bij dit gerecht staan de gerookte bieten centraal. Deze worden aangevuld met geroosterde krieltjes, pompoenmix en een mix van verschillende groene bonen. Door gebruik te maken van de rode bieten van Jordy’s Keuken bespaar je veel tijd. Deze zijn namelijk al gerookt. Zo zet je snel een volledig plantaardige maaltijd op tafel.

Vegan wijn tip!

De Pinot Noir van Le Versant is een toegankelijke rode wijn met de uitgesproken smaken van rood fruit. De smaak van deze Franse wijn gaat goed samen met de gerookte rode biet. De wijn is op zijn best wanneer deze geserveerd wordt op een temperatuur tussen de 14 en 16 graden.

Wil je nog meer inspiratie voor plantaardige gerechten? Bekijk dan het Jordy’s Keuken magazine. Deze staat vol met vega(n) gerechten die jou ook nog eens veel tijd besparen in de keuken.

Meer lezen?

Ontdek meer handige tips in onze blogs.