ma 15 jul 2024

Alles over cava

Manon SerreliWijnspecialist bij Bidfood

Frankrijk heeft haar champagne, Italië heeft haar prosecco en Spanje heeft cava. Deze sprankelende Spaanse wijn, of eigenlijk Catalaanse wijn, is een van de meest gedronken mousserende wijnen ter wereld. Hoewel we ‘m in hetzelfde rijtje plaatsen als prosecco en champagne is de smaak van cava heel anders: je proéft de Spaanse smaken erin terug. Wil je weten waar cava gemaakt wordt, welke soorten er zijn en hoe deze smaken? Lees snel verder.

Herkomst

De Catalaanse cava werd voor het eerst geproduceerd in de late 19e eeuw in de regio Penedès in Catalonië. In die periode werd hier de gehele wijnoogst vernietigd door een plaag. De inventieve wijnmaker Josep Raventòs besloot inheemse witte druivenrassen aan te planten en hiermee champagne na te maken. Net als champagne liet hij de wijn rijpen in kelders en hier dankt cava, wat in het Catalaans ‘kelder’ betekent, haar naam aan. Door een handelsoorlog tussen Spanje en Frankrijk steeg de prijs van champagne enorm. De nieuwe mousserende cava bleek hiermee de perfecte oplossing. Inmiddels is cava de populariteit van champagne in Spanje ontstegen en maken velen andere wijnboeren dit sprankelende goedje ook – niet alleen in Penedès maar ook in bijvoorbeeld Aragon en Rioja. Er is wel een bepaald gebied met de Denominación de Origen (DO) status, wat betekent dat alleen hier cava gemaakt mag worden om de kwaliteit te waarborgen.

Productie

Cava wordt gemaakt van de inheemse Catalaanse druivensoorten macabeo, xarel-lo en parellada die ieder hun bijdrage doen in smaak. Zo zorgt de macabeo voor frisse zuren, de xarel-lo voor de body en de parellada voor een romige structuur. En ook cava rosado (rosé cava) wordt met Spaanse druiven gemaakt, namelijk: trepat, garnacha en monastrell. Qua productiemethode lijkt cava op champagne omdat ze beide met de 'méthode traditionelle' gemaakt worden. Dit proces begint met het persen van de druiven en het verkrijgen van de most. Hier wordt vervolgens gist aan toegevoegd om de eerste fermentatie te starten. Deze methode kenmerkt zich door de tweede gisting, na toevoeging van suiker en gist, in de fles waarmee de bubbels ontstaan. Hierna rijpt de wijn nog zeker 9 maanden op de gistresten in de kelder om de smaken verder te ontwikkelen. Hoe langer de rijping, hoe complexer en verfijnder de smaak. Daarna volgt de ‘remuage’: de gistresten worden verzameld in de hals van de fles, de hals wordt vervolgens bevroren om deze gistprop te verwijderen en de vloeistof die verloren gaat wordt aangevuld met een mengsel van wijn en suiker die de zoetheid van de bubbel uiteindelijk bepaald. Tot slot gaat de kurk met de muselet (het kapje met ijzerdraad) erop is de cava klaar voor gebruik.

Soorten en smaken

Cava heeft door het warme Mediterrane klimaat een kenmerkende soepele en ronde smaak. Door deze vriendelijke smaak (en aantrekkelijkere prijs) geven sommige mensen de voorkeur aan cava boven champagne. En zijn verschillende soorten cava die we onderscheiden op basis van een aantal criteria.


Suikergehalte

  • Brut nature: zonder toevoeging van suiker

  • Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter

  • Brut: 6 tot 15 gram per liter

  • Extra seco: 12 tot 20 gram per liter

  • Seco: 17 tot 35 gram per liter

  • Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter

  • Dulce: meer dan 50 gram per liter


Rijping

  • Joven: de jongste cava met een rijping van minimaal 9 maanden. De smaak is fris en fruitig.

  • Reserva: cava met een rijping van minimaal 15 maanden. Deze cava heeft meer complexiteit en is intenser van smaak.

  • Gran Reserva: cava met een rijping van minimaal 30 maanden. Deze cava heeft de meeste complexiteit en is het meest verfijnd, en is daarmee het duurst.

Naarmate cava langer rijpt, ontwikkelt het meer kenmerkende gistaroma's. Het resultaat is een vollere smaak met een complex karakter en een vleugje hartigheid met aroma’s van biscuit, deeg en geroosterd brood.

Wijn en spijs

Cava is een veelzijdige mousserende wijn die uitstekend te combineren is met verschillende gerechten. De zachte smaak maakt cava de perfecte partner bij vettig voedsel zoals gefrituurde inktvisringen, ham of ansjovis. En door haar frisse karakter gaat cava ook goed samen met visgerechten zoals gegrilde garnalen, gerookte zalm of sushi. Cava’s met een hoger suikergehalte combineren dan weer goed met kip, varkensvlees of desserts. En cava’s die droger zijn zijn de ideale metgezellen voor Aziatische, pittige gerechten zoals een curry. Kortom, cava is een opmerkelijk veelzijdige wijn die je met gerust hart naast vele soorten gerechten kan serveren.

Ook interessant voor jou